Учени: Плоските червеи са ключът към безсмъртието

Учени: Плоските червеи са ключът към безсмъртието

Учени: Плоските червеи са ключът към безсмъртието

Плоските червеи вероятно държат ключа към безсмъртието, твърдят британски учени.

Те стигнали до извода, че червеите, които обитават езера, могат да живеят вечно, след като изследвали способността им непрекъснато да се регенерират. Експерти от университета в Нотингам успели да създадат колония от над 20 хил. плоски червеи от един екземпляр, като го нарязали на части и наблюдавали как всяка част се развива до нов червей.

Учените смятат, че откритието може да помогне на колегите им да разработят нови методи, позволяващи на хората да останат млади за по-дълго време, посочва БГНЕС. Плоските червеи от дълго време удивляват учените, защото имат невероятна способност да се регенерират. Разделеният на дължина или напряко плосък червей се регенерира в два нови живи червея.

Учените установили, че те могат продължително да поддържат дължината на ключова част от ДНК-то си, известна като теломери, по време на регенерирането. Д-р Азиз Абубейкър и неговият екип изследвали два типа плоски червеи - едни, които се възпроизвеждат по полов път като хората, и други, които се възпроизвеждат безполово, само като се разделят на две.

И двата типа плоски червеи се регенерирали безкрайно чрез развиването на нови мускули, кожа, черва и дори цял мозък отново и отново, но безполовите възобновявали и запасите си от ключов ензим, което може да означава, че те са безсмъртни, установили учените.

Изследователите са наясно, че един от ключовите фактори, свързван с остаряването на клетките, е дължината на теломерите. Това са части от ДНК, които покриват краищата на хромозомите и така ги защитават от увреждане и загуба на клетъчни функции, които се асоциират с остаряването. Колкото по-къси са теломерите, толкова по-бързо протича остаряването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ