23 фактa за човешкия мозък

23 фактa за човешкия мозък

23 фактa за човешкия мозък

Суперкомпютърът в човешкия череп едновременно обработва факти и лица, съхранява спомени, регулира движенията и речта на човека и взима решения. Ето няколко неоспорими факта за човешкия мозък, за които разказва екипът на Аbcfact и които може би не знаете, а са доста впечатляващи.

1. Живият човешки мозък има розов оттенък. Сивите клетки, които съставляват 40% от мозъка, стават сиви на цвят чак след смъртта ни. Така че сивото вещество, за което мнозина говорят, всъщност е розово. 

2. В мозъка на човека има между 80 и 100 млрд. неврона. В лявото полукълбо те са с почти 200 млн. повече отколкото в дясното.

3. Невроните се различават по размер - те са от 4 до 100 микрона на ширина.

4. Разликите в мозъка между половете са противоречиви, но според едно проучване от 2014 г., публикувано в списанието Neuroscience, мозъкът е повече при жените.

5. По-големият процент мозък може да е причина за хуманитарно мислене у хората.

6. Проучвания показват, че редовната физическа активност може да доведе до увеличаване на мозъчното вещество в хипокампуса.

7. При мъжете с по-малко количество мозък има повече бяло вещество и гръбначно-мозъчната течност.

8. Бялото вещество, представляващо останалите 60% от мозъка, получава цвета си от миелина, който отговаря за скоростта, с която протичат електрическите импулси.

9. Мазнините могат да увредят сърцето, но те са полезни за мозъка. Повече от половината от мозъка, включително миелина, се състои от мазнини.

10. С тегло около 1.3 кг., мозъкът съставлява само 2% до 3% от теглото ни, но консумира 20% от кислорода в тялото и от 15% до 20% от глюкозата.

11. Мозъкът произвежда невероятно количество енергия. Спящата мозъчна енергия може да запали 25-ватова крушка.

12. Размерът на мозъка не влияе на умствените способности. Например, мозъкът на Алберт Айнщайн е тежал 1,2 кг., което е малко по-малко от средното тегло на човешкия мозък.

13. Дължината на аксоните (неврити, чрез които се предават нервните импулси) в мозъка на всеки човек може да бъде от порядъка на 161 хил. км и да обгърнат Земята четири пъти.

14. Мозъкът няма рецептори за болка. Ето защо неврохирурзите могат да извършват операции без да е необходима анестезия.

15. Не вярвайте на глупавия мит за 10-те %. Ние използваме 100% от нашия мозък.

16. Гънките на мозъка увеличават площта на повърхността на мозъка, което позволява да се поддържат повече невроните, отговарящи за паметта и мисленето.

17. Искате да имате повече гънки? Опитайте с медитация. Процесът на самопознаване на вътрешния свят е тясно свързан с увеличаване на броя на гънките в областта на мозъка, която отговаря за концентрация, самонаблюдение и емоционален контрол.

18. Уморени сте от четенето на този текст? Прозейте се! Прозявката охлажда мозъка, докато липсата на сън повишава температурата.

19. Дори и изморен, мозъкът може да е продуктивен. Някои експерти твърдят, че през деня в мозъка на човек прескачат около 70 хил. мисли.

20. Информацията в мозъка преминава през различни видове неврони с различна скорост от 1,5 км в час до 440 км в час.

21. Нашият мозък може да сканира и обработва сложни изображения (като перона на метрото в пиков час) само за 13 милисекунди. Това е доста бързо, като се има предвид, че премигването отнема няколко стотин милисекунди.

22. Преди 15 години учените са вярвали, че мозъкът се формира през първите години от живота. Но последни изследвания показват, че при подрастващите протичат критични промени в мозъка, особено в главния мозък и лимбичната система, отговорни за взимането на социални решения, за контрола на импулсите и емоциите.

23. Когато става дума за мозъка, забавянето в развитието си е абсолютно нормално. Разбира се, по закон ние се приемаме за възрастни от 18-годишна възраст, но според невролозите, развитието на мозъка продължава до 25-годишна възраст.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ