Гореща зона: Имат ли място политическите спорове на работното място

Гореща зона: Имат ли място политическите спорове на работното място

Гореща зона: Имат ли място политическите спорове на работното място

В условията на поляризация някои работодатели се опитват да забранят или ограничат политическите изказвания в работно време. Други го позволяват, пише BBC.

В средата на април десетки служители на Google бяха уволнени, след като организираха седящ протест в офисите на компанията в Калифорния с искане да се прекратят договорите на Google с израелското правителство. По-рано същия месец Националното обществено радио (NPR) отстрани от работа старши редактора Ури Берлинер, след като той публикува есе, в което обвини медията в политическа пристрастност. (По-късно Берлинър подаде оставка.) The New York Times започна разследване на собствения си персонал след изтичане на информация, свързана с отразяването на конфликта в Газа.

Подобно напрежение тлее на работните места по целия свят, разделяйки служителите и оказвайки натиск върху компаниите да предприемат действия.

„Политиката все повече се превръща в нещо, което вече не се ограничава само до политическата арена“, казва Едоардо Тесо, доцент по управленска икономика и науки за вземане на решения в Северозападния университет, САЩ, като добавя, че личното мнение може да „прелее“ на работното място.

Тъй като през тази година в десетки страни - включително в Обединеното кралство, САЩ, Индия, Пакистан и Белгия - се провеждат избори, политическите дискусии могат да се появят на работните места по целия свят, като бизнес лидерите трябва да определят как ще се справят с тях и кои обстоятелства преминават границата.

На грешното място в грешното време

През 2020 г. ръководителите на глобалната софтуерна компания Intuit започват да търсят начини да помогнат на служителите да говорят конструктивно по политически въпроси. Те забелязали нарастване на политически натоварените дискусии, тъй като избухнал Covid-19, а служителите не били съгласни с насоките в здравеопазването и ваксинациите. След убийството на Джордж Флойд служителите разпалено обсъждали и расовите отношения.

Впоследствие Intuit въведе предпазни мерки за това как служителите могат да говорят по теми, пораждащи разногласия, в каналите на компанията. „Искаме да се съсредоточите върху това как се чувствате и как различни неща ви засягат като личност, а не толкова върху използването на вътрешните ни канали като платформа за политическите ви възгледи“, било посланието на компанията, за което разказва Хумера Сахид, главен директор по въпросите на многообразието, равенството и приобщаването в Intuit, пред BBC.

Има модератори, обикновено от отдел „Човешки ресурси“ или хора, които ръководят групи за ресурсите на служителите, които наблюдават каналите за съобщения на компанията, за да сигнализират за „език, който може да бъде обиден или изключващ“, съгласно политиката на компанията. От публикуващите се изисква да свалят съдържание, което може да бъде подстрекателско. „Установяваме, че в 99,9% от случаите намеренията са много добри“, казва Сахид. „Те просто не осъзнават, че могат да причинят вреда на друг служител“.

Някои работодатели напълно забраняват политическите дискусии на работното място. Един от тях е технологичната компания 37Signals, която е собственик на платформата за управление на проекти Basecamp. През 2021 г. главният изпълнителен директор Джейсън Фрид помоли служителите на компанията да се въздържат от политически разговори в комуникационните канали на компанията. В резултат на това приблизително една трета от служителите на Basecamp напуснаха.

„Това причини много болка на хората“, казва Фрид. „Чувствах се зле заради това. Предвиждахме, че ще има някакъв отпор вътре в компанията и вероятно отвън, но не чак толкова голям. Мисля, че това дестабилизира компанията за кратък период от време.“

Фрид казва, че е взел това решение, защото на много работници им е омръзнало да бъдат въвличани в политически дискусии по време на работа. „Някои хора казваха: „Вижте, аз имам свое мнение, колегите ми имат своето мнение, но не искам да дебатирам и да обсъждам световни събития на работното място“. Това са тези, които са останали след съобщението на Фрид.

Политиката не се е променила и Фрид държи на решението си отпреди три години. „Тогава това беше правилното решение. Би било правилно решение и сега", казва той. „Тогава беше по-трудно да се вземе такова решение, като се има предвид обстановката. Вероятно това беше едно от най-добрите решения, които сме вземали. Сега сме много по-съсредоточени. Нямаме разговори, които са далеч от темата, и сме тук, за да правим това, което правим, а именно да създаваме софтуер за управление на проекти.“

Компанията добави новата си политика не само в наръчника на служителите, но и в обявите си за работа. „Уважаваме правото на всеки да участва в политическо изразяване и активизъм, но избягваме да водим политически дебати в нашите вътрешни комуникационни системи по време на работа. 37signals като компания не се ангажира публично с политически въпроси, извън темите, пряко свързани с нашия бизнес.“

Оттогава „не сме имали нито една ситуация, в която да се наложи да кажем нещо на някого вътрешно“, казва Фрид. „Хората, които бяха много против [политиката], в крайна сметка напуснаха рано, а тези, които останаха, са напълно съгласни с гледната точка. Оттогава всичко върви гладко“, допълва той.

GrowthScribe, малка фирма за маркетингов софтуер, базирана в САЩ, също взе решение за пълна забрана на политиката на работното място. Основателят Картик Ахуджа казва, че отношенията между служителите в екипа му са се влошили през 2022 г., когато двама работници са влезли в дебат за президента на САЩ Джо Байдън. Несъгласието прераснало в обиди.

В този момент Ахуджа прекратява дискусията. „Това се случваше на неподходящото място и в неподходящото време“, казва той и добавя, че подобни конфликти пречат на работата с клиентите. Ахуджа казва, че политиката до голяма степен е била приета добре и не е имало незабавна съпротива срещу първоначалната забрана за говорене за политика. Но когато възникне друг спор, като този в 37signals, Ахуджа добавя правила в наръчника на служителите: „Неприемливи са тормозът и изключващото поведение, включително... обсъждането на политически партии.“

„Това е част от диалога"

В някои случаи политическите дискусии са неизбежни - дори са част от работния ден. Но някои казват, че тези разговори също се нуждаят от управление. Quorum, компания, която създава софтуер за професионалисти в областта на публичната политика, е добре запозната с това. Фирмата, която има около 400 служители в САЩ, Бразилия, Белгия и Република Молдова, дава на служителите си свобода на действие, за да говорят по политически въпроси и трудни теми по време на работа.

Брук Карлон, главен директор  на "Човешки ресурси“ в Quorum, казва, че поради работата на компанията политическите разговори сред работниците са очаквани. „Повечето от тях се интересуват от политическата обстановка, как се случва политиката, как се създават законите и какво правят кандидатите“, казва тя. „Това е нещо, което е било част от диалога през цялото време.“

Работниците стъпват леко в някои области, казва тя. Например, разговорите обикновено са свързани с политически решения, а не с одобряване на конкретни кандидати. И все пак се появяват разногласия. Една от темите, които достигнаха точката на кипене, е войната между Израел и Газа. Сред служителите подкрепата за едната страна на конфликта се възприема като цялостно осъждане на другата.

Компанията бързо се намеси, за да издаде правила: имайте предвид как изявленията ви могат да бъдат възприети от някой, който не е съгласен с вашите възгледи; свържете се с документ с по-дълго становище, за да не се задръстват каналите; и ако не сте сигурни в езика си, отдел „Човешки ресурси“ може да го прегледа.

Някои служители са по-склонни да се възползват от отворения форум на Quorum. „Нашите служители, базирани в САЩ, са много по-доволни да участват в този диалог и да водят тези разговори, отколкото членовете на екипа ни в Молдова или Бразилия“, казва Карлон.

По-широки последици

Освен начина, по който политическите дискусии могат да усложнят отношенията със служителите, някои изследователи са установили, че съгласуваността - или несъгласуваността - между работниците и ръководството може дори да повлияе на решенията за наемане на работа.

Учени, изследващи връзката между заетостта и политиката на бразилските работни места, показват, че собствениците на предприятия са по-склонни да наемат хора, които споделят техните политически пристрастия. Изследователите са установили, че работниците, които споделят политическа принадлежност с работодателя, имат от 48% до 72% по-голяма вероятност да бъдат наети, отколкото тези, които не споделят такава.

Те не са установили точно защо работодателите дискриминират в полза на своите съпартийци, въпреки че Тесо от Северозападния университет - един от авторите на работния документ - подозира, че някои работодатели смятат, че работно място, на което служителите споделят сходни политически убеждения, вероятно ще бъде продуктивно. „Вероятно това е причината, поради която много фирми забраняват да се говори за политика на работното място, защото смятат, че това може да доведе до конфликти.“

Въпреки че Едоардо Тесо е очаквал да види известно фаворизиране по партийна линия, той е бил изненадан колко влиятелна може да бъде политиката при наемането на работа. Политическата принадлежност изглежда е по-силен фактор, определящ решенията за наемане на работа, отколкото расата или полът, казва той. „Мащабът е нещо, което не очаквахме да открием.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ