Пеканов за парите от ЕК: Няма да можем да поискаме останалите средства, докато не си свършим работата

Пеканов за парите от ЕК: Няма да можем да поискаме останалите средства, докато не си свършим работата

Пеканов за парите от ЕК: Няма да можем да поискаме останалите средства, докато не си свършим работата

Справихме се с първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, всички оперативни програми бяха одобрени в рамките на служебния кабинет. Това заяви пред БНТ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"Също така по отношение на ОИСР се справяме доста добре, изпреварихме Румъния с около месец и половина по отношение на първия меморандум, понеже всички правят сравнения между двете страни. Това е стратегическият документ, който България трябваше да подаде към ОИСР по отношение на всички преговори, които ще се водят за нашето членство", каза Пеканов.

Той заяви, че през последните месеци  различни политически партии са заявили колко е важно да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост и че това трябва да бъде приоритет на парламента, но в крайна сметка е бил приет само един от необходимите 22 закона.

"Служебният кабинет на първо място се съсредоточи върху финализирането на тези законопроекти. Внесохме ги в първите дни на парламента и ударно се работеше те да се финализират. Сега от 2 месеца няма почти никакво движение, видяхме и един закон отхвърлен. С 2 години закъсняваме за приемането на този закон, заради което страната ни ще плаща санкции", предупреди Пеканов.

Той обясни, че става въпрос за закон, който така или иначе ще трябва да приложим, тъй като той транспонира европейска директива. "Това е закон, който защитава хората, които подават сигнали за нередности и злоупотреби. Той спада в графата антикорупционни закони", добави вицепремиерът по управление на европейските средства.

Пеканов каза, че България няма да може да поиска следващата сума от 724 млн. евро, докато не сме си свършили работата по тези 66 мерки, от които 22 минават през парламента. Той подчерта, че няма достатъчно движение по тези мерки.

„По тези теми трябва да се намери мнозинство, може и ситуационно. Ние сме заложили тези неща в Плана за възстановяване, защото са добри за България. Това са закони, които ще подобрят икономическата среда“, заяви вицепремиерът.

Той определи като по-добър законопроекта за противодействие на корупцията, изготвен от екипа на правосъдния министър Крум Зарков.

Осново получените 2,7 млрд. лева ще се използват за дигитализация, модерни технологии, сега има и процедура за кръгова икономика, киберсигурност, зелен преход.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ