България

Политика

|

Общество

|

Политическите реакции след изнесените от Радостин Василев записи

Политическите реакции след изнесените от Радостин Василев записи

Политическите реакции след изнесените от Радостин Василев записи

Днес се потвърдиха нещата, за които вчера ви предупредихме. Явно възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атака. Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на "Продължавем Промяната" Кирил Петков. 

Коментарът му дойде няколко часа след пресконференцията на Радостин Василев от ПП-ДБ, който пусна пред журналисти запис от онлайн излъчване на Националния съвет на "Продължаваме промяната" миналата неделя. В него Кирил Петков обяснява, че ще "изперат" Бойко Борисов; че правителството се синхронизира с посолствата; че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е казала, че ще се заобиколят правилата за еврозоната; че докато Бойко се страхува от Гешев, ще има правителство.

По думите на Радостин Василев на записа се чуват гласовете на Кирил Петков и Асен Василев. Според него записът не е манипулиран, а са извадени фрагменти от провелото се събрание.

"Залагаме Мария Габриел, която си мечтае да бъде премиер. Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения. Изглежда като коалиционно, но ние ще казваме, че е само Мария Габриел", казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.
"Какво значи, че службите са наши?", казва женски глас, като следва отговор: "ДАНС, НСО, главният секретар на МВР – това са наши хора, които са определени от посолството", казва глас, за който се твърди, че е на Асен Василев.
"Външни консултанти ще ни помогнат с реконструирането на службите", казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.
"Докато не се отстрани Гешев като главен прокурор, не мисля, че Борисов иска да ходи на избори", казва глас, за който се твърди, че е на Асен Василев.
"Какво става утре или вдругиден, ако вдигнат обвинение на Борисов? Не казвам, че това наше предложене или решение, но Христо Иванов даде предложение и то е – казваме, че се прави комисия по имунитети. Идеята е да се каже, че тази комисия работи, докато се смени корупционната реформа и се ползват европейските стандарти за вдигане на имунитет", казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.
"Истината е, че цялата схема, която направихме, през всички тези години, интелектуалците са 7%. Направихме ала-бала през президента. Ако пуснеш народа да се презентира, ние трябва да сме 10% с ДБ и с всичко", казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.

"Това не е таен запис. Истинското задкулисие е коалицията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, която коалиция се надявам дълбоко да не се случи. Петков или го държат с нещо, или е много лаком", заяви Радостин Василев и обяви, че напуска парламентарната група на ПП-ДБ. 

"Важен факт е, че шефът на ДАНС е осигурил охрана на редовен депутат снощи в 22:00 часа. ДАНС никога не охранява отделни лица, защото няма такива правомощия. ДАНС охранява само стратегически обекти. Стана ли за ДАНС Радостин Василев стратегически обект? Президентът знае ли за тези среднощни разговори между шефа нва ДАНС и този депутат? Възможно ли е в този разговор някой да е спрял пускането на всички записи, които бяха подготвени?", попита Кирил Петков. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира, че предложенията за службите не са съгласувани с посолства, а при крайните назначения ще бъдат информирани партньорските служби. 

"Националната сигурност е българска отговорност и част българския суверенитет. Никоя друга държава не може да ни влияе какъв избор ще направим при бъдещите реформи. Всеки кандидат за назначенията в службите ще държим да има чисто минало, да не е бил част от престъпна група, да не е бил агент на вражеска държава и Държавна сигурност. Никой не може да повлия на нашето желание да реформираме службите и за съставяне на редовно правителство. Най-големият въпрос е защо президентът бави връчването на втория мандат и дали това е синхронизирано с днешната пресконференция", обясни съпредседателят на "Продължаваме промяната". 

Службите знаят, че ако се състави правителство, ние ще сменим техните ръководства, но и ще направим дълбоки реформи, които целят изкореняването на превзетите хора, служители, отдели. Прокуратурата също знае, че минат ли настоящите законови промени, прокуратурата може да бъде прочистена от дълбокото задкулисие. Реално службите и прокуратурата знаят, че е дошло време разделно. Или ние ще успеем да сменим тях, или те ще разбият нас и България, и тя ще остане една превзета държава. Като инструмент за това е използван емоционално нестабилен политик - Радостин Василев, който се разследва от Гешев, посочи Кирил Петков. 

Последваха реакции и от другите политически групи след изявлението на Радостин Василев. 

"Ние сме обсъждали модела на ЕП по начина, по който се разглеждат исканията за имунитети. Абсолютно сериозно сме обсъждали това нещо, без оглед на Бойко Борисов или друг депутат, още повече, че такова искане към момента няма. Аз лично не съм водил разговори за шефовете на службите. Очевидно целта е да се развали коалицията и България да бъде хвърлена отново в избори, които абсолютно нищо няма да решат. Моят призив е да не се поддаваме на този шантаж, който опитват да се създаде. Имаме нужда от правителство", заяви в кулоарите на НС съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

От "Възраждане" обявиха, че ще внесат сигнал до главния прокурор срещу Кирил Петков и Асен Василев за "държавна измяна". Причината е предполагаемото синхронизиране на назначенията на шефове на служби с посолството, което лидерът на партията Костадин Костадинов изтълкува като Американското. В сигнала от "Възраждане" ще искат да бъдат разследвани лицата, споменати в пресконференцията на Радостин Василев, да се установи автентичността на записа и тези лица да бъдат с повдигнати обвинения. Според него, в пуснатия от Радослав Василев запис има данни за извършено престъпление срещу Републиката по глава Първа от Наказателния кодекс. И още, от партията на Костадинов ще поискат да бъдат извикани на изслушване в парламента ръководителите на службите за сигурност, за да дадат информация по темата. 

ДПС пък предожи свикване на Велико народно събрание, което да гласува промени в Конституцията. "Свидетели сме на тотален разпад на държавността. Всичко, което се случва, е много жалко. Всичко се разпада. Не функционира нормално нито една власт по Конституцията на Република България - нито законодателната, нито изпълнителната, нито съдебната власт. Всеки записва всеки и разнася всевъзможни компромати. Представете си само как изглеждаме в очите на нашите партньори и съюзници от НАТО и ЕС. Заприличахме на анимационна държава. Истински дълбоки реформи няма как да бъдат проведени без промени в Конституцията на Република България. Затова предлагаме преучредяване на държавата чрез свикване на Велико народно събрание", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

"Става дума за скрити договорки на коалицията на имунитетите. От тези записи се чува абсолютен международен скандал. Дали ще подкрепят една бъдеща коалиция на първите две сили. Сложихте България на дъното, съсипахте ценностите на ЕС", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Този запис, който пусна сутринта Радостин Василев, показва цялата гнила същност - и неговата, и на хората които е записал. Предполагам, че повечето от вас са отвратени от това, което виждат и чуват. И аз така. Сега изрази като “Аз нали ви казах” ще са верни, но с нищо няма да помогнат. Цял живот работя с емоции, а трябва да съм практичен. Иначе няма успех. Във всяка работа е така. Щастието не е цел, а следствие. Трябва да направиш нещо, за да си щастлив. И в тази ситуация е така, трябва да се постъпва практично, а не емоционално. Тоест, нужна е експертиза на хора, които разбират, а не хора които искат власт, слава и пари, но всъщност нямат грам морал", написа във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Реакция последва и от Европейската комисия. "Има критерии, които се прилагат за влизането в Шенген. Председателката изрази изключително ясно подкрепата си и за България, и за Румъния за влизането им там, мисля, че това е съвсем ясно. Има и много ясни критерии за влизане в еврозоната. Председателката, както и всички еврокомисари, а и Съветът на ЕС, разбира се, ще приложат залегналите критерии за това решение много стриктно", заяви за БНР завеждащият пресслужбата на ЕК Ерик Мамер. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ