Политическа криза в Холандия, правителството се разпадна

 Политическа криза в Холандия, правителството се разпадна

Политическа криза в Холандия, правителството се разпадна

Правителството на Холандия се разпадна след яростни разногласия между двете най-големи партии в тристранната управляваща коалиция, предадоха световните агенции. Внезапната политическа криза обяви лично холандският премиер Ян Петер Балкененде. „По-късно днес ще връча на крралицата оставката на министрите и държавните секретари от Партията на труда”, заяви на пресконференция той.

Изненадващият развой беше предшестван от 16-часово заседание на кабинета, по време на което коалиционните партньори така и не постигнаха съгласие по въпроса за холандският военен контингент в Афганистан. Големият спор е бил дали броят на войниците да бъде намален или цялата мисия да бъде изтеглена след изтичането на мандата й през август тази година.

Партията на Труда е твърдо против варианта да бъде запазен контингента съгласно искане на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Премиерът Балкененде е опитал да отложи решението на правителството, но лидерът на Партия на труда, вицепремиер и финансов министър Вутер Бос е настоявал незабавно да се гласува официална позиция.

Военния контингент на Холандия в Афганистан е от 1950 души. Той се намира в размирната афганистанска южна провинция Урузган от август 2006 г., а от тогава са убити 21 холандски войници. Предвижда се изтеглянето на контингента да бъде привършено до края на годината.

Излизането на Партията на труда от правителството лишава холандския премиер от мнозинство в парламента, което се тълкува като знак за задаващи се предсрочни избори.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ