Почина министърът в две правителства Георги Петканов

Почина министърът в две правителства Георги Петканов

Почина министърът в две правителства Георги Петканов

На 67 години почина бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието в две поредни правителства, Георги Петканов. Тъжната вест съобщи в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов

„С прискърбие научих, че Георги Петканов е починал”, написа Борисов. „Винаги съм го уважавал, беше добър министър и човек. Бог да го прости!”, добавя премиерът, който беше главен секретар на МВР именно по времето на Петканов начело на министерството в правителството на Симеон Сакскобурготски.

Професор Георги Петканов изкара цял мандат като  министър на вътрешните работи в правителството на министър-председателя Симеон Сакскобургготски (2001-2005), а след това бе министър на правосъдието в правителството на Тройната коалиция, оглавявано от Сергей Станишев.

Като правосъден министър той изкара само половин мандат, като си подаде оставката поради „липсата на пари за реформи”. Замени го Миглена Тачева.

След това, пак в рамките на „Тройната коалиция”, Петканов стана конституционен съдия.

Професор Петканов завършва право в Софийския университет СУ. Работи като прокурор в Девин (1972–74). След това е асистент в Юридическия факултет на СУ. От 1989 г. е доцент, а през 1996 г. става професор. От 1991 до 1995 г. е декан на Юридическия факултет, след това и заместник-ректор на СУ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ