Буксир по Суецкия канал потъна след сблъсък с танкер

Буксир по Суецкия канал потъна след сблъсък с танкер

Буксир по Суецкия канал потъна след сблъсък с танкер

Буксир по Суецкия канал потъна в събота, след като се сблъска с танкер за пропан-бутан, плаващ под флага на Хонконг. Въпреки това корабоплаването по стратегически важния воден път до голяма степен не е засегнато, съобщиха от властите на канала, цитирани от Ройтерс.

Конвоите от кораби, преминаващи през канала от север, не са били засегнати, докато преминаването на корабите, пътуващи от юг, се е нормализирало около полунощ в събота, се казва в изявление на Управлението на Суецкия канал (SCA).

Танкерът Chinagas Legend чака в Порт Саид до приключване на процедурите, свързани с инцидента, каза ръководителят на (SCA) Осама Раби в по-ранно изявление.

Два източника от канала казаха, че Chinagas Legend е невредим от сблъсъка, функционира нормално и е хвърлил котва в Порт Саид.

Осама Раби каза пред местната телевизия, че един човек от екипажа на влекача механикът Сайед Муса е загинал. Други шестима членове на екипажа са били спасени и откарани в болница. Полагат се усилия за изваждане на влекача, като междувременно шамандури маркират позицията му и позволяват на корабите да преминават, посочват от SCA.

Танкерът, който се движеше на юг по пътя си от Сингапур към САЩ, е дълъг 230 метра (755 фута) и широк 36 метра (118 фута) и превозва товар от 52 000 метрични тона втечнен нефтен газ (LPG).

Суецкият канал е най-краткият морски път между Европа и Азия. SCA работи върху разширяването на южните участъци на канала, след като гигантският контейнерен кораб Ever Given заседна там през 2021 г., блокирайки трафика за шест дни. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ