Ердоган ще пробва да провежда "телефонна дипломация" между Киев и Москва

Ердоган ще пробва да провежда телефонна дипломация между Киев и Москва

Ердоган ще пробва да провежда "телефонна дипломация" между Киев и Москва

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за предстоящи телефонни преговори с руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски.

„Видях, че г-н Путин е много по-мек и по-отворен за преговори (б.р. с Киев), отколкото преди. Ще видим до какво може да доведе това в хода на телефонната дипломация, която ще проведем през следващите дни, след като изслушаме и двамата лидери “, каза Ердоган, цитиран от вестник Yeni Asır.

По думите му подобни нагласи е усетил и в другата страна по време на проведен в последното денонощие телефонен разговор с Володимир Зеленски. „По време на разговора ми с него вчера усетих, че подобно блокиране от негова страна няма и че той също е за преодоляването “, казва Ердоган.

Турция многократно е предлагала да посредничи за разрешаването на конфликта в Украйна. Освен това, самият Ердоган на няколко пъти е предлагал да организира двустранна среща между Путин и Зеленски. Позицията на Москва неизменно гласеше, че такава среща е възможна само след изготвяне на проект за мирно споразумение.

От своя страна Киев, в лицето на украинския президент Володимир Зеленски категорично заяви, че възможностите за каквито и да е преговори са приключили след подписването на указа, с който Путин анексира четири украински области.

По-рано през тази седмица говорителят на Ердоган отбеляза, че няма основа за преговори между Путин и Зеленски в близко бъдеще

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред