Коментари

Конфликтът в Украйна може да повлияе и на оста Москва – Пекин

Конфликтът в Украйна може да повлияе и на оста  Москва – Пекин

Конфликтът в Украйна може да повлияе и на оста Москва – Пекин

Китайската преса оцени положително позицията на Русия по отношение на Тайван, като подчерта, че Москва твърдо подкрепя и териториалната цялост на Китай. А някои руски медии дори твърдят, че Русия и Китай вървят към отбранителен съюз. Колко оправдани са подобни прогнози? Или, може би по-близо до истината са западните медии, според които ходът на спецоперацията в Украйна разочарова китайците, които се надяваха тя да нанесе нов удар върху престижа на САЩ след Афганистан. Но се оказа, че Русия се превръща в не особено надежден партньор на КНР.

Пекинският вестник „Хуанцю шибао“ пише, че Русия и Китай продължават да задълбочават стратегическото сътрудничество, което засяга фундаменталните им интереси. Изданието цитира члена на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия Ян Джиечи, който каза, че Русия и Китай заедно защитават световна система, основана на международното право и зачитане на Хартата на ООН. Русия и Китай демонстрират на света нов тип отношения между големите сили, пропити от духа на равенство и взаимно уважение, казва партийният функционер. Естествено, тези медии на Запад, които са част от мейнстрийма, не могат да споделят подобна оценка. Financial Times публикува обширна статия, в която се казва, че в резултат на провала на руските оръжия в Украйна, отношенията между Москва и Пекин са се влошили. Вестникът припомня, че три седмици преди началото на специалната военна операция руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин заявиха, че руско-китайската дружба няма граници. Седем месеца по-късно Си вероятно съжалява, че тези думи са били изречени.  Двете страни не са съюзници в официалния формат. Но те се подкрепят взаимно на международни форуми и провеждат съвместни военни учения. Като президент на Китайската народна република Си направи първото си задгранично пътуване в Русия. И сега приятелството с Русия престава да бъде предимство за него, пише Financial Times.

Китайските медии обичат да говорят за упадъка на Запада. Но Украйна възроди западните съюзи. Американската доминация над тях се оказа ефективна. Доставянето на американски оръжия помогна за обръщане на военните действия. В страната си Си се застъпва за стабилност. А конфликтът в Украйна допринесе за нестабилността в Евразия. Подновиха се въоръжените сблъсъци между Армения и Азербайджан, Киргизстан и Таджикистан. Санкционираната Русия стана по-малко полезен партньор за Китай. Но най-лошият кошмар на Пекин би бил смяната на правителството в Москва с прозападно. Подобен вариант изглежда невъзможен, но не и напълно невероятен, пише Financial Times - рупорът на Лондонското сити. Американската телевизионна корпорация NBC обаче рисува ситуацията в Русия по съвсем друг начин. Въпреки временните неуспехи на бойното поле, Кремъл успешно изгражда своята международна коалиция. Нейните членове се интересуват от хода на боевете, въздействието им върху международния пейзаж, но всички те са готови да спечелят от него, в крайна сметка. От автократични държави - Китай, Северна Корея, Иран до нелиберални демокрации - Индия, Турция, Унгария, множество правителства са готови да пожелаят успех на Русия, да осигурят производствени съоръжения и пазари, за да подкрепят руската военна машина.  Всички членове на тази коалиция са обединени от факта, че отчаяно се нуждаят от руски петрол и газ. Освен това те се нуждаят от дипломатическа подкрепа от Москва - например Китай по въпроса с Тайван, а Турция - за решаване на проблема с кюрдските бунтовници.

По материали от чуждестранния печат