Сега пък соеви кълнове виновни за заразата в Европа

Сега пък соеви кълнове виновни за заразата в Европа

Сега пък соеви кълнове виновни за заразата в Европа

Смъртоносната зараза с ешерихия коли е тръгнала от соеви кълнове, отглеждани във ферми в Северна Германия. Това е новата версия, която разследват здравните власти в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Местното население често ги добавя към салатите си, което обяснява масовото разпространение на инфекцията, която вече порази над 2000 души в страната.

Ферма в Улцен, в чиито оранжерии се отглеждат кълновете е най-вероятният първоизточник на заразата, обяви представител на германското министерство на селското стопанство на Долна Саксония. Все още се чакат окончателните резултати за потвърждаването или отхвърлянето на тази версия, но превантивно фермата е затворена, а в страната е издадено предупреждение да не се консумират кълнове.

Не е отменено и предупреждението за останалите зеленчуци, докато не се открие източника на заразата. 22 души починаха вече от върлуващия смъртоносен мутант на Е.коли.

Първоначално експертите предполагаха, че епидемията е тръгнала от краставици, внесени от Испания. Лабораторни проби категорично отхвърлиха тази теория, а Испания обяви, че ще съди Германия за прибързаното набеждаване, довело до големи загуби за местното земеделие.

Единични случаи на заразата има и в още 10 страни на ЕС. По тази причина министрите на здравеопазване на страните-членки се събират в Люксембург, за да обсъдят мерки срещу разпространението на смъртоносната бактерия.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ