Един въпрос, достатъчен да прецените характера на човек

Един въпрос, достатъчен да прецените характера на човек

Един въпрос, достатъчен да прецените характера на човек

Има много начини, по които може да разберете що за личност е човекът срещу вас.  Психолози са разработили най-различни въпросници, с помощта на които може да се оцени човешкият характер, споделят от Inc.

В интернет също има множество тестове, които може да използвате. Те могат да ви бъдат от полза ако искате да получите по-добра представа за собствената си идентичност, но ако се опитвате да разгадаете чертите на друг човек, това може да се окаже малко по-сложно. Все пак би било малко странно ако изпратите тест за личностна идентичност на новия кандидат за работа.

Има ли, бърз и ефективен начин, който да ни показва дали даден човек има определени качества?

Екип от психолози от Wake Forest University накарал студенти да оценят характера на свои познати. Техните отговори разкрили много повече за самите тях, от колкото те очаквали.

Колкото по-често хората оценявали другите като добродушни, щастливи, емоционално уравновесени и учтиви, толкова по-вероятно е те самите да притежават тези качества. „Виждайки позитивните черти на другите, вие разкривате собствените си характеристики.“, казват изследователите.

Същата техника работи и когато говорим за негативните личностни характеристики. Хората с манипулативни наклонности и неискрени подбуди, често оценяват другите като такива. „Когато асоциираш  другите хора най-вече с техните по-нежелани черти, ти разкриваш своите недостатъци. Тенденция да гледаме другите хора през призмата на негативността, показва предразположеност към депресивни състояния“, коментират авторите на проучването.

Освен че предлагат интересен поглед в странната и сложна структура на човешкото съзнание, откритията ни дават добър метод за оценяване на характера на останалите.

И така, да обобщим: ако искате да разберете каква черта е присъща на ваш приятел, попитайте го какво мисли за хората, които познава.

Характеристиката, която открива най-често в останалите най-вероятно е валидна и за самия него.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ