Да отключиш сам късмета си

Да отключиш сам късмета си

Да отключиш сам късмета си

Да имате късмет може да означава много неща - от това, да намерите банкнота на земята до получаване на мечтаната работа. Не може да промените законите на вселената, но хората, които си мислят, че са късметлии, проявяват определени качества. Има начин да използвате това знание във ваша полза и да отключите късмета си, твърдят от Lifehacker.

В книгата Chase, Chance, and Creativity: The Lucky Art of Novelty, д-р Джеймс Остин пише за четири вида късмет. Остин определя късметът като „капризен и непреднамерен шанс“ и го разделя на четири типа:

Първи тип: „Напълно безучастен и безличен, не може да му се повлияе.“

Втори тип: „Активност, свързана с внасянето на произволни идеи, които се сблъскват и смесват, оформяйки нови комбинации. Вие събирате тези събития и създавате „щастливи инциденти“.  Това е от полза за хората, които пробват много нови неща, тъй като те имат възможността да правят повече опити. Сравнете това с учен в лаборатория, който яростно провеждащ най-различни експерименти.

Трети тип: „Шансът ви дава трудно забележим сигнал, потенциалната възможност съществува, но тя ще бъде подмината от повечето хора. Единствено човекът, който има уникалната способност да я наблюдава, визуализира и да разбере напълно нейното значение може да я открие.“ Този тип късмет е резултат от вашето познание, памет, наблюдение или от комбинация от идеи.

Четвърти тип: „Този вид късмет се развива, когато пробвате нещо ново. Той има отличителен привкус.“. Следвайте инстинктите и страстта си. Вашите гледни точки, житейски опит и начин на живот могат да се комбинират, за да отключат този тип късмет. Това е най-редкият и непредсказуем вид късмет.

Не може да осъществим директен контрол над нито един от тези видове късмет. В основата на всеки един от тях стои една съществена съставка: пробването на нови преживявания и възприемането на нови идеи. Следвайте интуицията си и опознайте себе си. Ако нямате гъвкавост във вашето хоби и възможността да търсите нови усещания вероятността да отключите късметът си е значително по-ниска.

Ние по естествен създаваме навици и рутина. Няма съмнение, че тази подреденост може да повиши нашата продуктивност. За да бъдем късметлии, обаче , от време на време трябва да се откъсваме от тази рутина. Може да откриете, че за да отключите своя късмет трябва да напуснете зоната си на комфорт.

Професорът по психология Ричард Уайсман пише за британския „Телеграф“:

„Хората, които нямат късмет, често са по-подредени, хора на рутината. Те са склонни да използват един и същ маршрут до работа и да говорят с едни и същи хора на празненствата. От друга страна, късметлиите са тези, които обичат да имат разнообразие в живота си. Например, един човек разказа как си е мислил за определен цвят преди да отиде на купон и след това се е запознал с хората, които били облечени в този цвят. Този вид поведени увеличава вашите възможности чрез въвеждането на разнообразие“

Заговаряйте непознати хора. Прочетете списание, което не сте разлиствали до сега. Пробвайте нов магазин или ресторант. Ако имате почивен ден, излезте навън. Посетете социални събития, които са необичайни за вас. Ще откриете, че тази тактика може да е от полза дори за вашата кариера, тъй като тя е повлияна от това, кой познавате.

Вероятността определя късметът. Ако не играете, няма как да спечелите. Авторът Франс Йохансон оприличава късметът със залагането в книгата си The Click Moment: Seizing Opportunity in an Unpredictable World. Той предлага правенето на малки, целенасочени залози, за да може изпитате чувството познато като добър късмет.

„Въпросът е какво може да използвате. Каква е измервателната единици? Страстта е отговора. Страстта ви помага да разберете до къде сте готови да стигнете. В свят, в който успехът е до голяма степен случаен, трябва да правите множество залози или никога няма да успеете.“, казва Йохансон.

Късметът ви се отключва, когато освободите място за него. Създайте си по-гъвкав график, за да имате по-голямо пространство за случайността. Откъснете се от рутината и зоната на комфорта. Намерете място за разнообразие в живота си. Всичко е във вероятността, така че дори когато сте в поредица от неприятни и нещастни случки, не го приемайте лично. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ