Мъдри съвети от Наполеон Хил

Мъдри съвети от Наполеон Хил

Мъдри съвети от Наполеон Хил

На днешната дата преди 132 години се ражда Наполеон Хил - един от пионерите в литературата за самоусъвършенстване и постигане на личен успех. Неговата книга „Мисли и забогатявай” му носи световна слава. Преиздавана е 42 пъти и е една от най-продаваните книги в света.

Тя става факт след 20-годишен труд и интервюиране на повече от 500 преуспели личности. Историята на създаването й започва през 1918 г., когато младият журналист Хил прави интервю със знаменития предприемач и меценат Андрю Карнеги, който го насърчава да продължи по-задълбочено работата в тази насока, за да открие универсална формула на успеха, която би помогнала и на хора с по-скромни възможности да забогатеят. Така Хил отдава 20 години от живота си на тази идея, през които се среща и изучава рецептите за успех на хора като Хенри Форд, Чарлз Шваб, Уиляв Ригли, Джон Морган и др.

По случай годишнината от рождението на Хил ще ви припомним някои от неговите най-известни съвета.

„Ако продължавате да се фокусирате върху бедността, ще настроите ума си да я приеме като нещо неизбежно и в крайна сметка ще придобиете съзнание на неудачници. Милиони са обрекли живота си на бедност и мизерия по този начин."

***

„В началото на всеки ден тренирайте умствената си нагласа и прочитайте на глас декларацията за целите си и плана за постигането им.”

***

„Бедността се държи за хората, които са се примирили с нея, така както парите избират този, който целенасочено ги търси.”

***

„Всеки неуспех носи в себе си зародиша на големия успех.”

***

„Вярвайте, че всички ваши проблеми могат да намерят подходящи решения, но приемете факта, че решенията може не винаги да са по вкуса ви.”

***

„Големият ти шанс може да бъде точно там, където си сега.”

***

„Голите думи, без емоционална окраска, не въздействат върху подсъзнанието (и не създават мотивация за действие).”

***

„Личната инициативност зависи от това да си отваряте очите за всяка възможност и да действате веднага, щом я забележите.”

***

„Не се вслушвайте в съвети, освен ако съветникът си направи труда да ви предостави удовлетворителни доказателства в полза на разумността им. Така ще се предпазите от сметкаджиите, заблудените и глупците.”

***

„Никога не идва подходящ момент. Не чакайте! Подходящият момент никога няма да настъпи.”

***

„Определете какви средства ще ви трябват, за да постигнете целите си, и си съставете план как да се сдобиете с тях.”

***

„Планирането на времето винаги се възнаграждава, защото всеки миг е стъпка напред към вашата цел.”

***

„Трябва да накарате съзнанието си да работи, да проумее, че печеленето на пари не бива да се оставя на късмета или на случайността. Хората, натрупали крупни състояния, дълго са се надявали, искали, желали и градили планове, преди към тях да потекат реки от пари.”

***

„Ако спадате към онези, които вярват, че упоритият труд и почтеността ще бъдат възмездени по заслуги сами по себе си – отхвърлете тази мисъл! Това не е вярно! Изключителното богатство никога не е резултат само на упорита работа."

***

„Не допускайте да ви губят времето хора, които нямат работа с вас."

***

„Не плащайте дългове с това, което сте заделили за спестяване и инвестиции. Никога не отстъпвайте от добрите навици."

***

„Попитайте първите сто души, които срещнете, какво желаят най-силно в живота, и деветдесет и осем от тях няма да могат да ви отговорят.”

***

„Разберете, че това, което ви пречи, не е поражението, а собственото ви отношение към него.”

***

„Стремите ли се към богатство, първо определете неговата форма и количество, които ще ви задоволят.”

***

„Това, което умът замисля или вярва, личността го постига.”

***

„Шест стъпки за превръщане на желанията в злато: определете точната сума, която желаете; определете какво ще дадете срещу парите, към които се стремите; определете точната дата, на която възнамерявате да ги получите; начертайте подробен план; напишете си декларация и я четете поне два пъти на ден.”

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ