Превърнете всеки провал в успех

Превърнете всеки провал в успех

Провалите са неизменна част от живота и бизнеса. Рядко го признаваме, но те са и фундаментална част от успеха.

Инстинктът ни диктува да се срамуваме от несполуката, може би защото не харесваме начина, по който тя ни кара да се чувстваме – унижени, като че ли сме сгрешили.

Но ако успеете да промените нагласата си и погледнете провала не като нещо, от което да се срамувате, а като ценен опит, ще осъзнаете, че именно чрез него се учим да успяваме.

Колкото по-рано спрем да се срамуваме от несполуките, толкова по-лесно ще ни бъде да ги превръщаме в предимства. Замислете се:

Грешките не са проблем; проблем е да не се възползваме от възможността да се учим от тях

Идентифицирайте грешките и се учете от тях бързо. Много успешни личности са претърпели някакъв вид провал и са надграждали върху уроците. Да се научите да се проваляте значи да се научите да разбирате грешките си. Във всяка несполука се крие потенциал за растеж.

Внимавайте как говорите на себе си, защото слушате

Разговорите, които водим със самите себе си, могат да бъдат изключително вредни, особено след претърпян провал. Внимавайте как говорите със своето „аз“ и не си позволявайте да се чувствате безстойностни. Скарайте се на себе си, а след това направете всичко по силите си да останете позитивни и да се върнете в играта.

Много по-добре е да направите нещо по несъвършен начин, отколкото да правите нищо по съвършен.

Единственият истински провал е бездействието – то застрашава всичко. Когато бездействаме, ние не помръдваме от мястото си, не се развиваме. А това е сигурен начин да затънем още по-дълбоко в провала. За да триумфира несполуката, достатъчно е да не правим нищо.

Ние сме продукт на своето минало, но не е нужно да позволяваме на грешките ни да ни определят.

Дори миналото да не се е стекло според желанията и надеждите ни, бъдещето все още може да бъде по-светло, отколкото си го представяме. Често се боим да говорим за отминалите времена и несполуки, защото чувстваме, че те ще ни определят. Освободете се от страха и говорете свободно, но останете фокусирани към предстоящото.

Врагът на успеха е страхът от провала

Самият провал не е толкова опасен, колкото страхът от него, който ни кара да бездействаме. Като всички страхове, и този може да бъде преборен. А когато страхът от бездействието надделее над страха от грешките, тогава започва истинската работа.

Постоянството в действията поражда устойчиви резултати

Силата не произхожда от това, което можете да правите, а от усвояването на онова, което някога сте смятали, че не можете да правите. Позволете си да паднете, но изтупайте прахоляка и продължете напред. Ежедневният труд е много по-важен от нередовния. Постоянството е ключът към успеха.

Не можете да се справите сами, но не е и нужно

Понякога провалите ни задържат в миналото и се нуждаем от подкрепа, за да се разделим със старите лоши навици. Най-лошото, което можем да направим, е да мислим, че трябва да водим тази битка сами. Намерете ментор или приятел, който да подкрепя усилията ви и притежава опита да ви насочи към личния ви успех.

Провалите са единственият начин да развиваме себе си и организацията си, защото в крайна сметка те ни учат да успяваме.

Лоли Даскал, президент и главен изпълнителен директор на Lead From Within, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ