Как себепознанието ни прави успешни

 Как себепознанието ни прави успешни

Как себепознанието ни прави успешни

Напоследък се замислям за себепознанието и неговата сила. След 8 години като психотерапевт, започнах да разбирам, че онова, което ни прави успешни, е способността да познаваме себе си и желанията си; да разбираме кога е добре да искаме повече; да сме наясно със силните и слабите си страни и с начините да станем по-добри; и накрая, но не на последно място, умението да приемаме себе си вместо с прекомерна самокритика, с отворен ум, ориентиран към успеха, който искаме да постигнем.

Принципно, когато мислят за себе си, повечето хора не се възприемат като уверени личности, които размишляват върху причините за действията си или върху допуснатите грешки. За някои от нас това е прекалено голяма тежест.

Всички сме човешки същества – нямаме всички отговори, често грешим и сме фундаментално сбъркани. Именно разбирането на тези недостатъци отличава и създава успешните личности. Последните знаят, че пътят към сполуката е труден и осеян с предизвикателства.

Себепознанието е жизненоважно и за лидерските умения. То ни подтиква да се развиваме, защото знаем колко добре се представяме тук и сега и накъде сме се запътили; помага ни да вземаме правилните решения, не защото са такива, а защото сме наясно с недостатъците си и можем да използваме това разбиране в наша полза; то ни кара да се трудим по-усърдно, защото помним миналите грешки и подхождаме внимателно в настоящето. Себепознанието ни прави силни.

Независимо дали сте мениджър, учител, или родител, за да водите другите, трябва първо да познавате себе си достатъчно добре. Помня прозрението, което получих след втората година на ровене в подсъзнанието си, което спъваше развитието ми и ме водеше в грешни посоки. Трудно е да водите себе си, защото това изисква да имате ясна цел, чиято реализация поглъща всичките ви ресурси.

Ето и един пример за вдъхновяващ лидер и за начина, по който той е впрегнал себепознанието си, за да се усъвършенства.

Мислете за изминалия си опит

Ричард Брансън е от типа водачи, които провеждат бизнес срещи докато скачат с парашут. Той не се бои от провалите. По биографията му на предприемач можем да съдим, че дори се „храни” от тях. Но той е и достатъчно наясно със себе си, за да знае кога е сгрешил.

Когато през 90-те се опита да разтърси пазара на сода със своята Virgin Cola, Брансън постигна известен успех, но в крайна сметка се отказа. Поглеждайки назад, той разбира защо не му е било писано да триумфира: „Предприехме този ход с толкова силна амбиция…” Бихевиоризмът доказва, че се изкушаваме да прилагаме същите модели, които са ни донесли успех в миналото, но ако пропуснем да видим голямата картинка и да пригодим ресурсите си към новата среда, то усилията ни са обречени на провал. Всъщност несполуката не е болка за умиране, стига да си вземете поука от нея и да я използвате, за да опознаете себе си.

Брансън познаваше своя компас, но не му обърна достатъчно внимание. Когато провалът му се превърна в научен урок, той започна да разбира собствените си пропуски и именно те го превърнаха в толкова вдъхновяващ лидер.

Приемайте провалите си

Това, да разбирате слабостите си, не значи да се примирявате с тях и да не предприемате никакви мерки, а да сте наясно с тяхното съществуване и с необходимостта да работите над тях, за да се превърнете в по-добър човек.

Как да опознаете себе си

Съществуват три начина да се вгледате във вътрешния си свят и в работата си, за да постигнете по-голямо себепознание.

Тестове

Съществуват многобройни тестове, които ще ви помогнат да разберете как функционира умът ви – начин на мислене, поведения, предимства и характер. Един от тях е тестът на Майърс-Бригс, който е доста популярен и изключително полезен с това, че ви дава добра представа за естествения начин, по който работите и общувате с околните – неща, с които всеки лидер трябва да е отлично запознат.

DISC е тест с нарастваща популярност, който ще ви помогне да разберете поведенията и характера си, подхода си към работата, конфликтите и взаимодействието с околните.

Strengthsfinder е един от любимите ми. Той ви помага да откриете силните си страни, психическите нагласи и условията, в които процъфтявате.

Пишете

Причината писането да е широко разпространено терапевтично упражнение е, че то помага да опознаете вътрешния си свят. Ако му се отдавате ежедневно, то може драматично да повиши нивото ви на себепознание. Съветвам ви да опитате както свободното писане, така и свободното рисуване (не е необходима дарба), които представляват писане/рисуване без влагането на прекалена мисъл. Не е нужно да споделяте - написаното си остава за вас. Не се страхувайте да опознавате подсъзнанието, страховете и радостите си. Всеки отговор, до който достигнете, ще разкрие нови неща за личността ви и ще ви направи по-силни.

Разкажете историята си

Разказвайки житейската си история, ще откриете онова, което ви движи напред. Така се превърнах от срамежлива млада студентка, изучаваща икономика, без каквото и да е влечение към нея, в преуспял терапевт, талантлив писател - а понякога и художник, - разказвач и накрая, но не на последно място, честен и широко скроен човек.

Александра Мирика, консултант в агенция за набиране на персонал, за LinkedIn.com

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ