12 цитата, които могат да променят начина ви на живот

12 цитата, които могат да променят начина ви на живот

Един от най-оскъдните ресурси в момента е вниманието, а умението да останем с мислите си в настоящия момент е предизвикателството на века. Физически се намираме някъде, но мислите ни са другаде - това се случва непрекъснато на всички ни. Лошото е, че продължава все по-дълго в денонощието. И понякога се случва да се обърнем назад и да разберем, че всичко наоколо е било прекрасно, но ние не сме успели да го видим, докато не е изчезнало. 

Отклоняваме мислите си към миналото, което не можем да променим, към бъдещето, което никога не би могло да бъде точно такова, каквото си го представяме - за добро или зло. Мислим за виртуалните светове, социалните мрежи. За хора, които не сме виждали реално от години, за приятели, превърнали се в познати. Гледаме филми, четем истории и все повече и повече се опияняваме от другата реалност. 

А не бива. 

Много е ценно да се практикува овладяване на мислите и увеличаване на присъствието в настоящия момент. Това потвърждава и блогърът Марк Черноф. "Въпреки че го изучавам и практикувам в по-голямата част на последното десетилетие, все още съм ученик в това (и да, моят син понякога е най-добрият ми учител)", казва той. Децата ни припомнят какво беше да живееш в момента без да си натоварен и запленен от мисли за други неща. 

Марк предлага 12 цитата, които според него могат да ни помогнат да подобрим начина си на живот, стига да осъзнаем какво се има предвид, да го запомним и да заживеем според него. Ето какви са цитатите. 

1. Най-добрият подарък, който можете да подарите на някого, е чисто и просто вашето пълно внимание. Просто бъдете в настоящия момент с него и докато сте заедно, отделяйте внимание на малките неща. Направете го и ще откриете най-доброто и във вас самите, и в човека. 

2. Можете да носите присъствието си със себе си навсякъде, където отидете. Оценявайте малките моменти. Малко неща даряват такава радост каквато дават добрият спокоен разговор, доброто четиво, добрата разходка, добрата прегръдка, една добра усмивка и добро дълбоко поемане на въздух. 

3. Тревогата е най-лошият враг на настоящия момент. Тя не прави нищо друго освен да ви ограбва от радостта ви и да ви държи заети, като ви занимава със себе си, докато вие не вършите абсолютно нищо. 

4. Понякога трябва да казваме "Не" на добри неща, за да можем да кажем в бъдеще "Да" на по-важните неща. Можете да направите всичко това. Бъдете присъстващи в настоящия момент и избирайте мъдро за себе си. 

5. Проблемът рядко е самият проблем. Проблемът най-често е невероятно количество премисляне, прекомерно анализиране на проблема. Освободете се от мислите и бъдете свободни. 

6. Колкото повече гняв към миналото съдържате в сърцето си, толкова по-малко ще бъдете способни да обичате настоящето. Помнете, че да прощаваш не е да забравяш миналото, а е да имаш мъдростта и силата да прегърнеш настоящето. 

7. Раят не е място, а състояние на ума. Чашата е наполовина пълна или наполовина празна. Спрете да наблюдавате, да се сравнявате, да се оплаквате, започете да поливате тревата, върху която стоите. 

8. Това, което различава привилигированите да осъзнават настоящия момент от просто просветените, че това е важно, е чувството за благодарност. Най-големият подарък от нашата благодарност е, че колкото повече я изпитваме, толкова повече присъстваме в настящето. 

9. Тайната на щастието е не винаги да правиш каквото ти харесва, а да се научиш да харесваш да правиш и това, което не ти допада толкова. Защото винаги има такива неща. Бъдете настоящи във всяка своя стъпка. Винаги давайте най-доброто от себе си, или не се опитвайте да правите нищо. 

10. Най-фундаменталната липса на съзнание е практиката да игнорираме, да не притежаваме куража и уважението да забавим крачка и да се вгледаме в себе си честно и с нежност. 

11. За да разберем света, трябва да изместим поглед от него възможно по-често. Понякога имаме нужда просто от разстояние, за да видим нещата ясно отново. Важно е да знаем, че почивката, игрите и забавеното време ни правят по-продуктивни. 

12. Човек трябва да седи тихо за 15 минути всеки ден сам, за да си събира мислите. Светът навън е такъв за нас, каквито сме ние отвътре. Каквото си мислим, каквото избираме да виждаме, автоматично ни превръща в това, което сме. Затова е важно да подбираме мислите си. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ