Митът „Нищо лично, просто бизнес“

Митът „Нищо лично, просто бизнес“

„Нищо лично, просто бизнес“. Може би сте казвали това на ваш колега, или пък сте го чували от такъв. Тази фраза обикновено има за цел да смекчи удара от отрицателния резултат за една от страните в преговори или в определена ситуация. Идеята, че в бизнеса може да бъде изолиран от личните отношения, обаче е погрешна, казва  Жозефин Кембъл, автор на „Power Barometer: Manage personal energy—in not just time and money.”

„Когато водите или ви ръководят, когато си сътрудничите или общувате с друг човек, вие го правите чрез медията, която сте самите вие като личност. По тази причина бизнесът е нещо лично. Никога няма да можете да извадите човека от уравнението“, обяснява тя.

Разбирането на личната страна на бизнеса

Признанието, че бизнесът е нещо, е първата стъпка и изключително важна, когато сте лидер. Трябва да положите усилия, за да определите как вие лично се представяте. Кембъл казва, че това изисква нарастваща степен на осведоменост. Тя е идентифицирала четири състояния на ума в матрицата на осъзнаването: Състоянията попадат по осите X и Y, които отговарят съответно за  висока или ниска енергия и състояние на готовност или отвлеченост на ума.

„Когато умът ви е отвлечен, амигдалата управлява поведението ви. Това ще рече, че действате автоматизирано, на база инстинкт“, казва Кембъл. „Неврологично вие не сте в състояние да имате самосъзнание. Това, което се случва, когато сте отвлечени, е, че ушите ви спират да работят. Например, може да бъде досадно, ако други хора имат идеи, различни от това, което се опитвате да популяризирате“, добавя тя.

Състоянията на ума са като настроения и повечето хора преминават през няколко от тях в рамките деня. Разбирането на матрицата и определянето къде попадате на база двете оси ще ви помогне да ръководите себе си и другите по по-устойчив начин. Състоянията влияят на представянето ви, както и на начина, по който другите ви възприемат.

Гъвкаво състояние на ума

Това е най-доброто състояние, когато ръководите хора или си сътрудничите с други, казва Кембъл. Готови сте за всичко, което ви предстои и имате енергията да се справите с него.

„Когато сте гъвкав, можете да изберете перспективата, от която виждате хората, и начина, по който искате да реагирате“, обяснява тя. „Вие сте в състояние на ума, в което можете да видите нещата от много различни ъгли“, добавя Кембъл.

Спокойно състояние на ума

В това състояние имате ниска енергия, но все още сте подготвени. Излизането от това състояние изисква възстановяване на вашата енергия, защото в противен случай рискувате да преминаване към крехкото състояние на ума.

„Може би сте малко покорен и апатичен. Или може би просто следвате тълпата – в зависимост от темперамента ви. Няма нищо лошо в това да си по-спокоен или изморен, стига в един момент да възстановиш енергията си“, казва тя.

Фиксирано състояние на ума

Това състояние на ума е, когато имате високи нива на фокус, но ниска енергия. Вие обаче не сте гъвкави или отворени към други гледни точки. „Във фиксираното състояние можете да бъдете много продуктивни или да постигнете неща, които сте отлагали“, казва Кембъл. „Това състояние на ума е вид фокус, който ви позволява да се съсредоточите върху дадена задача до края.“

Това състояние обаче не е идеално за сътрудничество, тъй като мозъкът ви мисли, че сте в ситуация, в която се борите оцелеете. „Това намалява способността ви да анализирате, да виждате нещата в перспектива, да вземате най-добрите решения и да мислите логично и креативно. Освен това мозъкът ви изпомпва хормоните на стреса кортизол, адреналин и норадреналин в тялото ви, като силно изтощава нивото ви на енергия“, обяснява Кембъл.

Крехко състояние на ума

В това състояние вашето енергийно ниво е ниско и умът ви е отвлечен. Лесно се стресирате и претоварвате и не можете да се подготвите за нищо.

„Дори хора, които имат нужните умения и са добри сътрудници, могат да се превърнат в тежко бреме за екипа, ако често са в крехко състояние на ума“, пояснява Кембъл. „Когато сте изтощени, не само чувствате, че сте били изцедени, но можете и да изцедите другите“, добавя тя.

Използването на матрицата като лидер

Разбирането на четирите състояния също може да ви помогне да ръководите другите, разпознавайки къде попадат те в матрицата. Кембъл казва, че наличието на емпатия ще ви позволи да разберете през какво преминават другите хора, така че да можете да коригирате собственото си поведение в съответствие с това.

„Понякога, когато работя с лидери и споменавам думата емпатия, те казват: „О, не. Не искам да бъда управляван от емоциите на други хора“, казва Кембъл. „Емпатията не е това. Емпатията е да имаш достъп до прозрения за това, което се случва с другите хора, така че да можеш да го използваш като данни, когато вземаш решения“, добавя тя.

Когато лидерите признават и разбират личния аспект на бизнеса, те насърчават психологическата безопасност, категорична е Кембъл. „Вместо да подхождат дефанзивно, хората могат да използват енергията по по-конструктивен начин“.

Като се облягат на състоянията на осъзнатост, лидерите могат да повлияят и подобрят производителността и сътрудничеството в екипа, като си помагат взаимно и работят за постигане на по-добри резултати. 

……………

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ