Не управлявайте времето, управлявайте енергията

Не управлявайте времето, управлявайте енергията

Не управлявайте времето, управлявайте енергията

Много от лидерите, с които работя, търсят съвети за управление на времето. Повече от 30-годишния ми опит като коуч на лидери ми помогна да осъзная, че най-ефективните ръководители гледат на управлението на времето като на второстепенна задача. За тях истинската тайна към високата продуктивност и постигнато на реални резултати е управлението на енергията.

Когато имате чувството, че през деня нямате достатъчно време, за да свършите това, което искате, може да се изкушите от идеята да продължите работата си и в късните часове на деня и да прекрачите границите на вашите физически и психически възможности. В резултат на това повечето хора прегарят дълго преди да постигнат целите си.

Когато съветвам моите клиенти как да използват ефективно своето време, винаги насочвам фокуса им към управлението на енергията. Правилното разпределение на енергията, с която разполагаме, може да бъде изключително тежко предизвикателство в нашия забързан живот, но има няколко основни принципа, които могат да бъдат от голяма полза. 

Не прекалявайте с работата

Хората често остават трудни задачи за довършване в късните часове на деня, но истината е, че колкото по-дълго време работите, толкова по-ниска става вашата продуктивност. Най-добрият начин да изпълните задачата си в срок е като отделите нужното време, за да си починете и започнете работа със свежи сили и ясен ум. 

Качеството е по-важно от количеството

Не познавам бизнес ръководител, които да не е постоянно зает с някакви задачи. Важно обаче е да помните, че въпросът не е в това колко неща правите едновременно, а какво е качеството на изпълнението им. Качеството винаги превъзхожда количеството. Освен това, чувството, което човек изпитва, когато постигне нещо наистина значимо, много често е достатъчно, за да го мотивира да продължи работа и по един заобиколен начин да увеличи и количеството свършена работа.

Важно е да присъствате не само тялом, но и духом

Най-добрият начин да управлявате вашето време и енергия е като сте напълно концентрирани върху нещото или човека, които се нуждае от вашето внимание. Когато сте фокусирани върху вашата задача и избягвате всички неща, които могат да ви разсеят, може да разрешите всеки проблем няколко пъти по-бързо и дори да ви остане енергия, която да използвате за нещо друго.

Не пренебрегвайте кратките почивки

Множество проучвания установяват, че човек има повече енергия за ежедневните задачи, когато си взима чести и кратки почивки. Достатъчно е просто да се отдалечите от работното си място за 5 или 10 минути и да се захванете с някаква дейност, която ви кара да се отпуснете, като например кратка разходка или слушане на музика. Изследванията доказват, че кратките почивки на всеки час ви дават повече енергия, за да бъдете продуктивни през целия ден.

Тренирайте

Вероятно сте го чували много пъти – физическите упражнения предизвикват отделяне на хормона ендорфин, който ви прави по-щастливи, а щастливите хора са по-енергични и продуктивни. Когато имате чувството, че нямате достатъчно енергия за тренировки, но въпреки това отидете на фитнес, ще си тръгнете от залата с чувството, че имате повече енергия от когато и да е било. Множество прочувания показват, че редовните упражнения играят съществена роля за увеличаването на нивата на енергия, с която разполагаме, и за намаляването на умората.

В крайна сметка, когато обръщате повече внимание на управлението на вашата енергия, пестите време и усилия и ставате по-ефективен и добър лидер.

………………..

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ