Задачата, която винаги остава неизпълнена

Задачата, която винаги остава неизпълнена

Задачата, която винаги остава неизпълнена

В списъка със задачи, които трябва да изпълните през деня, винаги има един постоянен елемент, който намира начин да изплува на повърхността на вашия дневен ред. При всеки от тези случаи обаче вие винаги намирате причини да работите по нещо друго. След известно време свиквате с него до такава степен, че почти не му обръщате внимание. И все пак причината той да продължава да се появява пред очите ви е, че рано или късно трябва да се заемете с тази работа и да я свършите.

Обикновено човек не иска да изпълнява задачи, които по един или друг начин смята за неприятни. Това чувство на дискомфорт вероятно идва от един или няколко източника. Може да смятате, че ще ви бъде скучно. Може да мислите, че това ще постави уменията ви на изпитание и по тази причина да гравитирате към по-лесни задачи. Може да усещате, че не сте напълно наясно с това как да направите нещото, което се иска от вас. Всяка една от тези мисли изисква различна стратегия за намиране на мотивация:

Как да се справите със скучните задачи

Ако само при мисълта за задачата, която трябва да изпълните, ви обзема скука, то това най-вероятно се дължи на факта, че тя не може  да стимулира ума ви. Най-вероятно става въпрос за нещо, което изисква еднотипни действия, или пък нещо, което вече сте правили многократно и просто не може да задържи вашия интерес.

Това е един от малкото случаи, в които краткото разсейване може да бъде от полза. Когато говорим за задача, която човек може да изпълни, без да й отделя много внимание, слушането на музика или пък на подкаст по време на работа може да бъде от помощ. Това малко разсейване няма да намали качеството на вашата работа и ще я направи поне малко по-приятна.

Не забравяйте да си дадете малка награда при свършването на задачата. Поглезете се с напитка или закуска, която харесвате. Направете кратка почивка или пък направете нещо, което ви кара да се чувствате добре.

Как да се справите със сложните задачи

Много често хората отлагат задачи във времето, защото се опасяват, че изпълнението им може да бъде твърде сложно. Едно от първите неща, които трябва да направите в подобен случай, е да запретнете ръкави и да започнете работа. Вместо да мислите, че трябва да изпълните цялата задача веднага, поемете ангажимента да й отделяте по 15 до 20 минути. Може да не искате да се занимавате с нещо трудоемко с часове, но най-вероятно ще успеете да убедите себе си, че може да започнете работа на кратки интервали.

Хубавото на тази стратегия е, че малко по-малко вървите към премахването на този елемент от вашия списък със задачи. Нещо повече, след като намерите смелостта да започнете работа, има голяма вероятност да установите, че предизвикателството, пред което ви изправя съответната задача, всъщност прави работата по нея интересна, позволявайки ви да работите по нея по-дълго време, отколкото сте очаквания.

Как да се справите със задачите, които не са по вашите възможности

Най-трудните за изпълнение задачи са онези, които дълбоко в себе си знаете, че не сте готови да свършите. Може би не разбирате какво точно се иска от вас, или пък не сте достатъчно добре подготвени за ключов компонент от работа. Може би не знаете какви точно стъпки трябва да предприемете, за да се справите със задача.

Тук е моментът да се обадите на приятел, колега или ръководител, за да потърсите помощ. Ако не сте сигурни какво трябва да направите, първо попитайте човека, който ви е възложил задачата. Може да се страхувате да признаете, че не знаете какво точно трябва да направите, но ви гарантирам, че шеф ви би предпочел да го попитате, отколкото да трябва да гадаете и да правите грешки.

Ако имате притеснения относно вашите умения, потърсете помощ от някой, който е по-добър от вас в конкретната задача. Използвайте този човек като ресурс, който да ви помогне да се справите със задачата сами. Важно е обаче да не се поддавате на изкушението да му позволите да свърши работата ви вместо вас. Трябва да придобиете новите умения, които са ви нужни. Отнасяйте се към това като към тренировка.

Ако не сте сигурни в стъпките, които трябва да предприемете, коментирайте това с някой с повече опит. Започнете, като изложите свой собствен план за постигнете целта. След това проверете дискутирайте плана с вашия ментор. След като установите стъпките, които трябва да предприемете, започнете работа.

……………..

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ