Най-големият в света китайски телескоп засече сигнал от извънземни

Най-големият в света китайски телескоп засече сигнал от извънземни

Най-големият в света китайски телескоп засече сигнал от извънземни

Китайски астрономи от Пекинския университет изненадващо публикуваха доклад в сайта на Министерството на науката и технологиите, наречена "Science and Technology Daily“, според който са засекли „ няколко случая на възможни технологични следи от извънземни цивилизации извън Земята“.

По-късно публикацията мистериозно беше премахната от сайта, но други издания вече бяха успели да го публикуват на своите интернет сайтове. Според публикацията сигналите са засечени от FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope). Това е най-големият радиотелескоп в света в наши дни, с площ колкото 10 футболни игрища. Телескопът, наречен "Sky Eye", събра доста впечатляващ набор от данни до края на 2019 г., които бяха обработени през 2020 г. В тези данни са открити два радиосигнала, които имат подозрително тясна радио лента, което може да показва изкуствен произход.

През 2022 г. беше проведено фокусирано проучване на някои от известните екзопланети, което донесе данни за друг подобен теснолентов радиосигнал. Подобни теснолентови радиосигнали се използват за навигация и обмен на информация между самолети, изкуствени спътници и други високотехнологични продукти на човечеството. Ето защо не е изненадващо, че китайските учени изказаха предположение за изкуствената извънземна природа на техния произход. Въпреки че самите учени предупреждават, че резултатите, които са получили, са много предварителни и все пак към техните предположения трябва да се отнасяме изключително предпазливо.  „Това са само няколко теснолентови електромагнитни сигнала, които са различни от това, което сме виждали в миналото и нашият екип сега работи върху по-нататъшно изследване“, пише Джанг Тонгджи, водещ учен в Изследователската група за извънземна цивилизация в Пекински университет „Възможно е тези подозрителни сигнали да са само един вид радиосмущения, вероятността за това е много голяма. И само по-нататъшни изследвания могат да отхвърлят или потвърждават нашите предположения, а това от своя страна може да бъде много дълъг процес", добавя той.

Този случай далеч не е първият, когато учените са объркани от радиосигнал, получен от дълбините на космоса. Първият от тези случаи беше силен импулс с електромагнитна природа, дълъг една минута, който беше получен през август 1977 г. от радиотелескопа Big Ear като част от програмата SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence). Джери Еман, астрономът, който наблюдаваше телескопа в този час, дори написа „Уау!“ на разпечатката, което по-късно стана името на това откритие.
В допълнение към сигнала Wow, са открити и други. Например, през 2019 г. китайски астрономи регистрираха странен сигнал от Проксима Кентавър, най-близката до нас звездна система, която има поне една планета в обследваната зона. Произходът на този сигнал, подобно на сигнала Wow, остава все още неизвестен, за разлика от поредица от сигнали, записани между 2011 и 2014 г., които се оказаха смущения от микровълновата печка, в която учените затоплят храната си. „Очакваме с нетърпение момента, в който телескопът FAST ще стане първият инструмент в историята, който може да открие и потвърди съществуването на извънземни цивилизации“, пише Джан Тонгджи, „И тогава, вероятно, ще оборим така наречения Парадокс на Ферма, което е несъответствието между обема и възрастта на Вселената и очевидното отсъствие на интелигентни форми на живот извън Земята", казва Тонгджи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ