Румъния забрани вноса на холандски цветя

Румъния забрани вноса на холандски цветя

Румънските власти официално забраниха вноса на цветя и семена от Холандия, след като вчера Амстердам блокира приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство, съобщи БТА.

Още миналата седмица, докато вървяха дипломатическите совалки по въпроса и след като Холандия твърдо заяви позиция на несъгласие, румънските митничари започнаха да спират по границите камиони с холандска продукция. Първо бяха задържани десетки камиони с цветя от Холандия заради неправилно оформени документи.

А вчера акцията бе повторена с мотива, че в превозваните лалета и луковици е открит опасен причинител на инфекцията. Надвечер изтече информация, че са пропуснати над 20 камиона. Днес обаче пресслужбата на румънската митница съобщи, че част от стоката е върната обратно на доставчиците, а друга е конфискувана. Предстоят още проверки на министерство на земеделието, добавят оттам.

Министърът на земеделието Валериу Табара заяви, че досегашните анализи на задържаните на румънската граница луковици от лалета са установили, че съдържат вид ларви, които "са вредни, но не попадат в системата за карантина". Продължават обаче тестовете за вируси, гъбички и бактерии, добави министърът.

Загубите от блокадата на холандски цветя и луковици на румънската граница са почти 2 милиона евро, съобщи междувременно холандският евродепутат Естер де Ланге за Дарик радио.

Европейската комисия чака обяснение защо холандските камиони биват спирани, както и официални резултати от лабораторните изследвания, добави тя.

Румъния е "разочарована", че вратата на Шенгенското пространство остана затворена за нея и призовава Европа да "спазва договорите", без да оставя място за "произволни" решения. Това пък заяви за „Франс прес” румънският министър по европейските въпроси Леонард Орбан ден след решението за отлагането на приема на България и Румъния.

В телевизионно интервю румънският президент Траян Бъсеску пое отговорността като държавен глава за вчерашната липса на положителен отговор от Брюксел. „Поемам отговорността за въпроса за Шенген. Всички институции свършиха своята работа и докладите показват, че сме изпълнили всички технически критерии”, каза Бъсеску.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ