Врагът, който се представя за приятел

Врагът, който се представя за приятел

Врагът, който се представя за приятел

Миналата седмица един мениджър на отговорна позиция ми сподели: „Имам врагове навсякъде. Те искат да се проваля!” Разказа още, че пробвал всякакви стратегии да се сработи с тях, включително - да ръководи, като проявява съчувствие. Но установил, че този подход му носи разочарования и не му позволява да постигне истински напредък.

Ако имате врагове, които се представят за ваши приятели, колеги, с които имате сърдечни, но непродуктивни взаимоотношения – не се предавайте. Преди да станат истински врагове, направете следното:

ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ФАКТИТЕ. Никой няма врагове навсякъде. Хората, които вгорчават живота на цитирания по-горе лидер са най-много двама. Успокойте се, поемете дълбоко въздух и напишете на един лист какво знаете със сигурност – но фактите, а не вашата интерпретация на фактите. Когато го направите, ще се уверите, че проблемът не е толкова голям и не е толкова сериозен.

НЕ ГО ПРИЕМАЙТЕ ЛИЧНО. Никой не иска да се провалите. Хората се интересуват прекалено много от себе си и се безпокоят ужасно самите те да не се провалят, за да им остане време да мислят за вас.

РАЗГОВАРЯЙТЕ. Ако някой ви притеснява, има голяма вероятност това да е така, защото и вие го притеснявате. Ако се оставят неизяснени, негативните чувства могат в крайна сметка да разрушат взаимоотношенията. „Той отложи срещата” става „Той винаги отлага срещите ни”, което пък значава „Той не ме уважава”. Разговаряйте като излагате фактите, споделята своята интерпретация и търсите обратна връзка.

АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ИЗГОВОРИТЕ, УПРАЖНЯВАЙТЕ СЕ. Ако ваш колега често отменя срещите си с вас, потърсете го сам и поговорете. Ако иска повече информация, дайте му я открито и без да спестявате нищо.

КОГАТО СЕ СПРАВИТЕ, СПОДЕЛЕТЕ ГО. Разпределете отговорността като сформирате борд за вземане на решения, състоящ се от колегите ви, които се представят за ваши приятели, така че ключовите решения да се вземат колективно, не индивидуално.

АКО ВСИЧКО ДРУГО СЕ ПРОВАЛИ, ОТПУСНЕТЕ СЕ. Настройте своите желания и темпо на работа към ритъма на организацията. Ако се придържате и искате от пряко подчинените ви служители да се придържат към стандарти, по-високи от тези в останалата част от организацията, вашите “приятели” няма да имат друг изход, освен да ви "нарочат" за лидер.

Сюзан Крам, основател и президент на “Валюданс” и уважаван експерт в сферата на лидерството в информационните технологии и коучинга.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ