Управление

Лица

|

Забавете темпото!

Забавете темпото!

Лятото е това време на годината, когато много от нас си взимат заслужена почивка. Ваканцията е подходящото време да забавим темпото, да успокоим ума си, да вземем така нужната ни свобода от иначе забързания ни начин на живот и отговорностите, които вървят заедно с него. Много от нас се оплакват от драстичната разлика между времето за почивка и бързите темпове на ежедневието. Като цяло обаче всички нехаят по въпроса как биха могли да променят всичко това. И чакат ваканцията да ги освободи от целия този натиск и напрежение, които се стоварват върху тях всеки ден. А генералният извод е, че е време да заработим на „бавни обороти“, съветва в блога си Питър Бейцвайс, специалист по разработване на стратегии за по-добра и ефективна работна среда.

Причините за бързото работно темпо са сравнително познати. От една страна, много от фирмите са изправени пред постоянен натиск да се адаптират към бързо развиващите се пазари, обществени и политически промени, които неимоверно намаляват работната сила. Това, което влошава ситуацията още повече е вихрушката от информация, която ни удря от различните ъгли на живота (работа, дом, семейство и приятели) заедно с все по-големия набор от социални мрежи и интернет платформи. По този начин тя изяжда цялото ни свободно време, което по принцип е предназначено за нас самите.

Много от нас признават, че постоянното реагиране на непосредствените изисквания ни отвлича от фокусирането върху дългосрочни цели и стремежи. И все пак има моменти, в които се чувстваме достатъчно уверени, за да го направим. Днешните бързи печалби подкопават ефективността на утрешния ден.

И ето, че идва въпросът как да променим тази ситуация или поне как да постигнем нужния ни баланс между двете, коментира авторът. Съществуващата изследователска дейност демонстрира как някои основни аспекти на работната среда могат да подобрят поне една от способностите ни да бъдем креативни на работното място. Това включва свободата да взимаме решения относно работата си сами, да бъдем насърчавани от лидерите си, както и да намираме здравословен баланс между предизвикателната и интересната работа от една страна и извънредното работно напрежение от друга.

По-общо казано, философията на „бавната работа“ оспорва неустойчивата практика да правите всичко колкото се може по-бързо и предлага нова алтернативна рамка на работното място за истински енергичните хора, които искат да приведат в съответствие своите лични и професионални приоритети. Това означава промяна в метода на работа, което първоначално може да доведе до спад в производителността ни, но всъщност ще засили креативноста ни в дългосрочен план. Ето какво трябва да направите, за да заработите по правилния начин.

1. Отделете повече време за себе си в рамките на ежедневната рутинна работа

Лесно е да позволите на срещите да консумират цялото време от графика ви. Спомняте ли си обаче последния път, когато насрочихте време само за себе си? Стратегията за постигане на добри резултати се крие в това да отделите различни по големина времеви отрязъци от работния си календар, които да използвате за фокусиране и концентрация върху задачи, които иначе се изплъзват от обсега ви. Успеете ли да го направите мигновено другите около вас ще усетят как им изпращате сигнали, че сте сериозни относно изпълнението на конкретни цели и задачи без да се отклонявате от приоритетите си.

2. Разнообразете ежедневието си

Обмислете варианта да вземете преносимия си компютър с вас някъде в някое усамотено кътче на офиса, където ще бъдете сами. Решението да отидете някъде другаде в сградата е добро от гледна точка на това, че си е вид физическо упражнение, но също така ще увеличите шансовете си да срещнете колега, който не сте виждали отдавна. Такива неочаквани срещи ще ви помогнат да укрепите професионалните си взаимоотношения с колегите, както и ще ви дадат възможността да получите нови перспективи и прозрения за бъдещето.

3. Потърсете начин да избягате от офиса

Ако планирате време, в което да се концентрирате, то помислете за работа на някое отдалечено място, което може да ви даде така необходимото вдъхновение. Ако работите в някой голям град например, възползвайте се от безбройните обществени места, като паркове и площади, където има много свободно място и безплатен интернет. Това може да ви даде съвсем нова представа за нещата, които сте си заложили на дневен ред, като заедно с това ще можете да подишате чист въздух и да се порадвате на хубавото време.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки