Ричард Брансън: Бъдете гъвкави и бързи. В преуспяващата държава трябва да има много стартиращи бизнеси

Ричард Брансън: Бъдете гъвкави и бързи. В преуспяващата държава трябва да има много стартиращи бизнеси

Ричард Брансън: Бъдете гъвкави и бързи. В преуспяващата държава трябва да има много стартиращи бизнеси

Въпрос: Отварям транспортна компания, която да отговори на нуждите на малкия бизнес, който има нужда да продава своите продукти бързо, ефикасно и то в южна Бразилия. В страна със силно развито предприемачество, както и бюрокрация, мислите ли, че правителството и големите финансови институции биха подкрепили развитието на малкия бизнес, който най-често е семеен?

Винисиус Фразон, Бразилия

Отговор: Мисля, че идеята да се развива транспортен бизнес, фокусиран върху нуждите на малкия бизнес е страхотна идея, особено в един развиващ се пазар. Вие искате да помогнете на „малкия бизнес да продава своите продукти бързо и ефикасно”. Как планирате, че ще се случи това? Какви камиони ще използвате – хибридни или такива с икономичен разход на гориво? Смятате ли да правите кратки курсове с малки товари, на изгодни цени? Трябва да определите кое е вашето уникално различие. Впечатлен съм от фокусирането ви върху малкия бизнес и желанието ви да бъдете гъвкави и бързи. Това ще ви помогне да победите по-големите играчи.

А по отношение на това дали правителството ще помогне на малкия и семейния бизнес, категорично трабява да помогне! Аз съм поддръжник на правителствата, които правят всичко по силите си, да помогнат на малкия бизнес да стъпи на крака, като се уверят, че законовите условия за стартиране на бизнес не са огромни. Банките трябва да бъдат стимулирани да предоставят приемливи кредити, отговарящи на спецификата на стартиращия бизнес.

Когато започнах преди 40 години, имаше много малко пречки пред окриления предприемач. Малкият, средният и семейният бизнес са основата на всяка икономика. Те създават работни места, стимулират конкуренцията и иновациите. В преуспяващата държава трябва да има много стартиращи бизнеси.

© Всички права запазени, Richard Branson, New York Times Syndicate, 2010

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ