Как да се справим с по-младия шеф

Как да се справим с по-младия шеф

Как да се справим с по-младия шеф

За по-възрастните служители е истински стрес да се приспособят към по-млад началник, особено ако имат разлика във възрастта не няколко години, а цяло поколение. Сюзън Адамс от сп. "Форбс" разказва патилата си с новата по-млада шефка: Признавам, чувствах превъзходство и даже леко презрение само заради възрастта... Дразнех се от нейния начин на общуване - с имейли и есемеси. Аз бях свикнала да контактувам с началника лице в лице.

За да се справи с проблема, Сюзън се консултира със специалисти по психология и с консултанти по кадрите. Така научава, че проблемът  е доста масов - все по-често млади хора заемат високи мениджърски позиции и се налага по-възрастни колеги и сътрудници да се справят с поколенческите разлики в стила.

Ето 7 правила как да се справите, ако ви оглави по-млад шеф:

1. Приемете, че се налага да се промените вие и не пробвайте да променяте началника си. Няма по-сигурен начин да си създадете проблеми от опита да го превъзпитавате и наставлявате.

2. Поговорете откровено с шефа. В никакъв случай не се правете, че сте напълно грамотни например в новите технологии, ако не сте. Признайте, че сте свикнали да работите по друг начин, но дайте да се разбере, че сте готови да се научите.

3. Научете особеностите на етикета и забравете навика да се виждате с началника. Свикнете непрекъснато да следите електронната си поща и съобщенията на мобилния телефон. Вероятно ще ви се наложи да смените апарата си и да имате интернет.

4. Краткостта е майка на успеха. Запомнете: колкото е по-млад мениджърът, толкова по-кратки обяснения иска да слуша.

5. Възрастта е нищо, опитът е всичко. Шефът не е длъжен да ви уважава само заради годините. Покажете, че вашият опит е ценен за компанията.

6. Не покровителствайте шефа. По-възрастните служители имат навика да се отнасят майчински/бащински с по-младия началник. Него обаче достатъчно да са го съветвали в семейството, училището, университета, в началото на йерахичната стълба... Така че и най-малкият намек за менторство може да го подразни.

7. Покажете, че уважавате знанията и опита на младия шеф и сте готови да се учите от него.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ