Кой казва, че винаги ще бъдете интроверти?

Кой казва, че винаги ще бъдете интроверти?

Кой казва, че винаги ще бъдете интроверти?

Психологическите тестове на Майерс-Бригс, които бизнес школите толкова обичат, са прочути с несъвършенствата си. Всъщност, вече няколко проучвания показаха, че 50% от хората, които ги правят за втори път, са класифицирани като различен тип личност – дори само 5 седмици по-късно.

Чудесно е да направите такъв тест, но не го приемайте по-насериозно от хороскопа си. Хората не са обречени да прекарат живота си в графи „интроверт”, „екстроверт”, „рационален”, „ирационален”. Все пак говорим за предразположености, не за обреченост.

Бизнес авторът Алексис Оранян разказва, че забелязва динамично развитие на характерите в компанията Y Combinator – и то само в течение на няколко месеца. За да се изправиш пред хора и да представиш някаква бизнес идея не е достатъчна само екстровертност – трябва и работа, практика, подготовка. Затова лидерите на организацията настояват основателите да се събират на вечеря всеки вторник, за да пробват презентациите си първо помежду си.

Ефектите от това са два – първо, упражнението помага на хората да се тренират във важното изкуство на „демо” презентацията, а второ, кара основателите да запазват поглед върху реалността, като се чувстват длъжни да представят по нещо ново всяка седмица. Ако виждаш всеки ден съоснователите си, е трудно да отговориш на въпроса „Над какво работиш?”, защото е минал само ден. Ако обаче нямаш добър отговор след седмица, нещо не е наред.

Започнете да се упражнявате. Упражнявайте се пред котката (те са известни с това, че трудно се впечатляват). Упражнявайте се в асансьора – така ще се научите да представяте идеята си кратко и сбито, само с няколко изречения, докато пристигнете на етажа си. Всеки път си представяйте, че успехът и кариерата ви зависят от тази презентация – така ще вложите максимума от себе си.

Ако искате непознати хора да се заинтересуват от нещата, върху които работите, трябва да се интересувате и самите вие. Говорете от сърце, не като търговци, и променяйте изразите, докато ги изчистите максимално от жаргона и паразитните думи. Обяснявайте като на петгодишни. Е, умни петгодишни. Така, с практика и упорство, ще видите, че уменията да говорим пред хора не зависят от това доколко сме интровертни или екстровертни. Те зависят единствено от страстта и старанията, които влагаме в своята подготовка.

По материали от книгата на Алексис Оранян „Без тяхното позволение: Как 21. век ще бъде сътворен, не управляван”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ