Най-важното качество, когато си търсите работа

Най-важното качество, когато си търсите работа

Най-важното качество, когато си търсите работа

Въпреки че минаха две години, откакто завърших университета и бях изхвърлена от удобната си студентска въздушна кула, където най-големите ми грижи бяха дали да пропусна лекциите от 8 часа сутринта и че отлагах писмените си работи до два часа преди крайния срок, много ясно си спомням силните чувства на колебание, безпомощност и надвиснала бездомност, които те обземат, щом започнеш да си търсиш „истинска” работа.

Да напуснеш това, което си работил като студент, е като да скъсаш с гадже, което всъщност си харесвал (освен когато не си бил зает да го мразиш или да планираш кражбата на всичката му хартия за принтер като някаква заблудена идея за пасивно-агресивно отмъщение). Да, не се чувстваш толкова доволен, колкото би могъл, и все още те е срам да представиш тази работа като част от CV-то си. Понякога може би си мечтаеш да си тръгнеш заедно с всичките си земни блага (тоест гевреците, които криеш в стаята си) и повече да не се върнеш. Добре де, може би веднъж-дваж си заспивал, когато не е трябвало, но имаше и хубави моменти, нали? Като цяло се чувстваш по-скоро доволен. В истинската работа обаче ще минат 6 месеца до година, преди да се почувстваш достатъчно комфортно, за да носиш същите обувки два дни подред. За съжаление, писъците на издъхващата ти банкова сметка бързо ще надвикат копнежите ти по спокойна работа, на която можеш да ходиш и по чехли.

Професионалистите говорят много за уменията, които се изискват от хората, търсещи работа. Годините на опит в сферата ви и познаването на софтуера са сред най-търсените от тях. Има обаче едно качество, което ще ви бъде от огромна полза на всяко интервю, на което ходите, и на всеки пост, който заемате – издръжливостта.

Точно така, издръжливостта – не това да се представиш като рокзвезда или нинджа, или да твърдиш, че работиш добре в екип. Ако искате да си намерите работа и да преуспеете в нея, трябва да бъдете издръжливи.

Това качество може би няма да намери място в резюмето ви наред с познанията по фотошоп и Microsoft Office, но когато напускате безопасността на университета и познатата почасова работа, най-доброто, което може да направите в своя помощ, е да бъдете силни, целенасочени и упорити.

Вашата издръжливост ще ви помогне, когато изстрадате първото „Решихме да изберем кандидата с повече опит от Вас”. Тя ще е с вас, когато подавате молба за работа и не получите никакъв отговор. Или по-лошо, когато получите писмо за отказ след няколко месеца – точно тогава, когато вече сте преживели мисълта, че мечтаната компания е пренебрегнала запитването ви. Издръжливостта ще ви помага, когато добронамереното ви семейство и приятели унищожават самочувствието ви с добронамерени въпроси като „Повикаха ли те на някакви интервюта? А какво стана с онази работа, за която имаше надежда?”. Да бъдеш издръжлив е качеството, което ще ви даде сили да изчакате работата, предлагаща заплатата и условията, които заслужавате. Издръжливостта ще ви помогне да отговорите на странния въпрос на събеседването, който изобщо не сте очаквали, спокойно и интелигентно.

Да, не вреди да „познаваш хора” в компанията, нито да владееш Microsoft Word по-добре от онзи надут кламер-виртуален помощник, когото всички мразехме, но в усилието да си намериш работа влиза нещо повече от познанията и съдържанието на резюмето ви.

Понякога се объркваме, когато търсим „най-ценното си качество” или „онова умение, което ще ви гарантира работата”. Да, уменията очевидно са важни, но личните ви качества имат потенциала да ви помогнат в търсенето, защото компенсират уменията, които може би не притежавате.

Бъдете издръжливи, бъдете интересни, бъдете себе си – да се култивираш като човек, търсещ работа, е точно толкова важно, колкото и да култивираш своите професионални умения.

Кейти Хофман за Huffington Post (със съкращения)

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ