Управление

Лица

|

Спечелете противниците си като ги ангажирате с работа

Спечелете противниците си като ги ангажирате с работа

Служителите истински подкрепят само тези неща, в чието създаване лично са участвали, отбелязва консултантът Ричард Акселрод. Той е автор на книгата „Не го правете сами. Как да въвлечем останалите в работата”. Осъзнаването на това наблюдение променя из основи мениджърския подход. Как точно се случва това, предлагаме да научите от интервюто с автора на книгата.

- Господи Акселрод, къде грешат мениджърите при въвличането на служителите в работата?

- Най-често отговор на въпроса „От каква ангажираност се нуждая?” се дава от гледна точка на реалиста или на хуманиста. Реалистът се фокусира върху нещата, свързани с конкретната задача – разработване на план и бюджет, спазване на крайните срокове. Хуманистът мисли за човешкия аспект, стреми се всички да разбират и подкрепят плана и се чуди как да преодолее съпротивата. За да постигнете целите си във фирмата, трябва да имате предвид и двете гледни точки.

- Какви хора трябва да привлече мениджърът?

- Бих го посъветвал да погледне извън обичайните заподозрени – хората, които са загрижени за проекта, имат подходящи знания и опит, и тези, чиито позиции ще се променят с изпълнението му. Струва си да привлечете опоненти, злословници и други, които биха създавали проблеми. По-добре е тези хора да използват енергията си в рамките на проекта, отколкото да сеят недоверие извън него. Освен това, ако разберат, че мненията им ще бъдат взети насериозно, те може да бъдат много полезни.

- Какво прави хората истински мотивирани?

- Ако са много ангажирани в работата, те трябва да знаят как се оценява приносът им. Можете да направите няколко неща в това отношение. Поддържайте ясна визия за проекта. Обяснявайте на хората какво ще се промени в резултат на общите усилия. Предоставяйте редовни отчети за напредъка и постигнатото. И ги уверявайте непрекъснато, че техният принос се цени. Именно това ги държи в играта.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ