6-те ключа на успеха

6-те ключа на успеха

6-те ключа на успеха

Играя тенис от близо 5 десетилетия. Обичам играта и се справям добре, но съм далеч от играча, който бих искал да бъда.

Мисля много за това напоследък, може би защото от няколко седмици насам имам възможност да играя тенис всеки ден. Играта ми става все по-добра и има моменти, в които се чувствам като тенисиста, в който винаги съм мечтал да се превърна.

И вероятно мога да бъда, въпреки възрастта ми от 58 години. Доскоро си мислех, че това не е възможно. През по-голямата част от живота си съм възприемал широко разпространения мит, че някои хора успяват, защото са родени със специални таланти и дарби и са споходени от късмет. През последната година обаче прочетох няколко книги, които ме наведоха на мисълта, че успехът зависи от системното изграждане на капацитет от физически, емоционални и умствени възможности.

Ако искате да сте добри в нещо, трябва да продължите да подобрявате способностите си докато не постигнете отлични резултати.

Ето шестте ключа на успеха от които зависи усъвършенстването:

1. Преследвайте това, което обичате. Страстта е най-големият мотиватор.

2. Вършете най-трудната работа първа. Инстиктивно бягаме от болката и се насочваме към удоволствието. Повечето успешни хора се насочват първо към трудните задачи.

3. Практикувайте упорито, без прекъсване в кратки периоди от 90 минути. Тези минути се смятат за максималното количество време, в което можем да дадем най-доброто от себе си, независимо в коя област.

4. Търсете мнението на експертите. Обратната връзка в най-големи количества винаги е полезна. Така имате възможност да видите себе си през други очи и да промените недостатъците си.

5. Редовно отделяйте време за възстановяващи почивки. Почивката след големи усилия винаги се отразява добре. Така се зареждате с нови сили и енергия, а и усвоявате наученото до момента.

6. Направете практиката ритуал. Най-добрият начин да се уверите, че можете да се справите с трудните задачи е да ги превърнете рутина.  

Тони Шварц за Harvard Business Review

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ