8 тайни за езика на тялото

8 тайни за езика на тялото

Всички се опитваме да научим нещо повече за езика на тялото. За съжаление, рядко обръщаме внимание на собствения си. Корпоративният писател Джеф Хейдън предлага няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да използвате езика на тялото си в своя полза, вместо в своя вреда.

1. Властна поза

Според харвардския професор Ейми Къди, ако в продължение на две минути заемате властна поза – изправени, с ръце на хълбоците и гордо вдигната глава – ще засилите усещането си за самоувереност. Опитайте да го направите преди среща или събитие, на които знаете ,че ще се чувствате нервни, несигурни или изплашени. Звучи малко странно, но работи.

2. Енергийни нива

Представете си, че току-що сте ръководили важна среща. Сега оценете нивата на енергията си от едно до десет. Повечето хора отговарят с 8 или 9. За съжаление, повечето от останалите, присъствали на срещата, ще ви оценят с 3 или 4. Усещането, че сме енергизирани, понякога се разминава с представите на другите. Затова следващия път мислено завъртете ръчката на енергията си с 20 процента нагоре. Не забравяйте да показвате ясно своя ентусиазъм и страст.

3. Усмивка в трудните моменти

Мръщенето, гримасите и начумерените вежди изпращат към мозъка ви сигнал, че това, с което се занимавате в момента, е трудно. Ето защо в кръвта ви се освобождава кортизол, който повишава нивата на стреса. Не след дълго сте изнервени и изтощени. За да избегнете това, насилете се да се усмихнете. Ще се учудите какъв ефект ще окаже това върху самочувствието ви. Освен това усмивката намалява и стреса на околните. Усмихнете ли се, ще се усмихнат и други. Кимнете ли, все някой ще кимне в ответ.

4. Като моделите

Ако стоите право срещу някого, създавате усещането за опасност и агресия. Един от начините да снижите това чувство у събеседника си, е да застанете леко настрани – точно както правят манекените, когато са изправени пред обектива. Не забравяйте обаче да гледате събеседника си в очите.

5. Ниско жестикулиране

Никога не размахвайте ръце по-високо от раменете си. Освен ако не сте диригент. Изгледайте коя да е презентация на Стив Джобс. Ще видите, че той никога, ама никога не прави това. Такива жестове издават несигурност, хаотичност и изглеждат смешно.

6. Ръцете говорят

Правилните жестове обаче добавят по-дълбоко значение към думите ви. Замислете се по какъв начин говорите и жестикулирате, когато не сте нервни. Запомнете го. А сега го приложете следващия път, когато сте на бизнес среща. Ще се почувствате по-уверени, ще мислите по-ясно, ще подобрите ритъма си на говорене и по естествен начин ще подчертавате важните точки.

7. Реквизитът не е за пренебрегване

Позите на тялото отразяват начина, по който се чувстваме. Хората, които стоят с кръстосани пред гърдите ръце и наклонена напред глава, сякаш казват: „Не съм съгласен, няма да приема, не те харесвам”. Затова, ако видите някой да стои така срещу вас, накарайте го да промени позата си. Подайте му ръка. Поискайте визитната му картичка. Предложете му питие. Ако говорите пред група например, помолете хората да задават въпроси, като вдигат ръка. Пуснете по редиците документи или предмети за разглеждане. Намерете начин да накарате някои да сменят местата си. Колкото повече се движат хората и колкото по-отворено седят, толкова повече ще се ангажират с вас и с това, което имате да им кажете.

8. Мислете, преди да говорите

Важно е да се гледаме в очите, но когато се налага да мислим, това става трудно. Повечето хора започват да гледат настрани, нагоре или надолу, докато не съберат мислите си. Ако ви се налага да помислите, преди да отговорите на някой въпрос или предложение, по-добре го направете, преди да кажете каквото и да било. Поспрете, придайте си замислен вид, отклонете поглед и след това отново погледнете в очите на събеседника си, за да му отговорите. Така думите ви придобиват още по-голяма сила, защото езикът на очите ви не им противоречи. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ