Кристалина Георгиева: Много трудни времена очакват руската икономика, въпреки подобрените перспективи за растеж

Кристалина  Георгиева: Много трудни времена очакват руската икономика, въпреки подобрените перспективи за растеж

Кристалина Георгиева: Много трудни времена очакват руската икономика, въпреки подобрените перспективи за растеж

Управляващият директор  на Международния валутен фонд( МВФ)  Кристалина Георгиева предупреди, че руската икономика все още е изправена пред значителни насрещни ветрове, въпреки че базираната във Вашингтон институция неотдавна повиши оценката си за растежа, предаде CNBC.

Икономиката на Русия се оказа изненадващо устойчива на фона на вълните от западни санкции през почти двете години, откакто тя започна пълномащабната си инвазия в Украйна.

В края на януари Международният валутен фонд увеличи повече от два пъти прогнозата си за темпа на икономическия растеж на страната през тази година, като я повиши от 1,1% през октомври до 2,6%.

Въпреки това управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева вижда още проблеми пред страната с население от около 145 млн. души.

В интервю за NBC по време на Световната правителствена среща на върха в Дубай Георгиева описа какво според нея стимулира растежа на Русия и защо прогнозната стойност не показва цялата картина.

"Това, което ни казва, е, че това е военна икономика, в която държавата - която, нека не забравяме, имаше много голям буфер, изграден в продължение на много години на фискална дисциплина - инвестира в тази военна икономика. Ако погледнете Русия, днес производството се увеличава [за] военните, [а] потреблението намалява. И това е почти същото, което изглеждаше в Съветския съюз. Високо ниво на производство, ниско ниво на потребление."

От началото на войната руските разходи за отбрана нараснаха неимоверно. През ноември миналата година руският президент Владимир Путин одобри държавен бюджет, в който военните разходи се увеличават до около 30% от фискалните разходи, което представлява почти 70% увеличение от 2023 до 2024 г.

Според анализ на Ройтерс разходите за отбрана и сигурност се очаква да съставляват около 40% от общите бюджетни разходи на Русия през тази година.
В същото време обаче повече от 800 000 души са напуснали Русия, според оценки на учени в изгнание, изготвени през октомври миналата година. Много от избягалите са висококвалифицирани работници в области като информационните технологии и науката.

"Всъщност смятам, че руската икономика я очакват много трудни времена заради отлива на хора и заради намаления достъп до технологии, който идва със санкциите. Така че, въпреки че това число изглежда като добро число, зад него се крие по-голяма история, а тя не е много добра," каза още Кристалина Георгиева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ