Френска чиновничка написа документална книга колко малко работи, уволниха я

Френска чиновничка написа документална книга колко малко работи, уволниха я

Френска чиновничка написа документална книга колко малко работи, уволниха я

Френска чиновничка написа книга, в която разкри колко малко се работи в държавната администрация. Заради това тя получи забрана да работи като държавен служител за две години.

Книгата на Зое Шепард - псевдонимът, под който пише 32-годишната французойка, е озаглавена "Тотално зарит от работа". В нея чиновничката разказва как държавната администрация успява да сведе 35-часовата работна седмица до 5-часова. През останалото време служителите се занимават с всичко друго, но не и с работа. Организират се например състезания кой по-дълго време ще се задържи пред кафе машината, кой ще успее да си уреди по-продължителни фалшиви болнични, кой ще съумее да прекара целия си работен ден във "Фейсбук".

Шепард описва главно колегите си от областния съвет на френската област Акитен, където тя до онзи ден работеше. Тя не използва истинските имена, но въпреки това местните чиновници се разпознали и така авторката бе разкрита. 

Шефовете на областния съвет много се разгневиха, заявиха, че Зое е опетнила репутацията на органа и е помогнала доверието в него да се понижи. В резултатът служителката бе привикана пред дисциплинарна комисия, която й забрани да работи в държавната администрация за две години.

Зое твърди, че всичко разказано в книгата се базира на действителни факти.

След осем години в елитни френски учебни заведения тя започнала работа в областния съвет на Акитен - в дирекцията по международни и европейски дела срещу заплата, равняваща се на 30 хил. британски лири.

Веднага след постъпването й на работа нейният шеф й дал да напише доклад от няколко страници. Зое мислела, че трябва да свърши бързо, но шефът й казал, че срокът е чак до средата на следващата седмица.

Отначало Зое не могла да повярва на ушите си и смятала, че е обект на шега от типа "скрита камера". Свършила за половин час работата и така се оказала с много свободно време до средата на следващата седмица, когато изтичал крайният срок.

Постепенно новоназначената чиновничка се убедила, че това е темпото на работа в цялата й служба и стигнала до извода, че работи по 5 часа срещу няколко десетки хиляди евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ