„Стандарт енд Пуърс” масово посече европейските страни, пощади само Германия

„Стандарт енд Пуърс” масово посече европейските страни, пощади само Германия

„Стандарт енд Пуърс” масово посече европейските страни, пощади само Германия

С един замах международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" постави еврозоната в патова ситуация като намали едновременно кредитните рейтинги на девет европейски страни и даде негативни перспективи на всички държави от общия валутен съюз с изключение на Германия и Словакия.

Агенцията излезе с официално съощение, че понижава оценката си за кредитоспособност на Франция, Австрия, Италия и Испания. Голямата изненада тук е Австрия, която до момента беше с максимална оценка ААА. Оценката на Франция също пада от максимално ниво. Понижаването на оценките на двете държави е тежък удар за борещия се с дълговата криза Европейски съюз, посочва Асошиейтед прес.

Пощадена от масовата сеч е само Германия, чиято оценка се запазва на максималното равнище ААА.

Оценките на Австрия и Франция са с една степен надолу до АА+.

Оценката за Италия е намалена от А на ВВВ+, а на Испания - от АА- на А.

Агенцията свали и рейтингите на: Португалия - от ВВВ- на ВВ; Кипър - от ВВВ на ВВ+; Малта от А на А-; Словакия - от А+ на А и Словения - от АА- на А+.

Засега без промяна се запазват кредитните рейтинги на Белгия (АА), на Естония (АА-), Финландия (ААА), Германия (ААА), Ирландия (ВВВ+), Люксембург (ААА) и Холандия (ААА). Към всички тях обаче, с изключение на Германия агенцията отправи последно предупреждение като намали прогнозите по рейтингите. Така, с негативни прогнози вече са Австрия, Белгия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словения и Испания. Стабилни остават прогнозите само за Германия и Словакия, въпреки понижения рейтинг.

"Стандарт енд Пуърс" мотивира решението си като посочи в официалното комюнике, че действията, предприети от европейските лидери напоследък не са достатъчни за решаването на проблемите на еврозоната.

Новината за решението на агенцията предизвика вълна от реакции в Европа. Австрийското правителство излезе с официална позиция, в която определи решението за намаляването на кредитния рейтинг на страната като непонятно.

Европейският комисар по икономическите въпроси от Испания Оли Рен също се възмути от оценките и обяви за погрешно и нелогично решението да се намалят кредитните рейтинги на девет страни от еврозоната. Според него фактът, че то идва в момент, когато се предприемат решителни мерки за преодоляване на дълговата криза не е случаен.

В разрез с общото настроение в Европа е позицията на Германия. Германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира, че „Германия не е съвсем изненадана” от намаляването на кредитните рейтинги на съседите й.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ