Банки

Германските банки зарязват офисите

Германските банки зарязват офисите

Банките в Германия бързо намаляват офис площите си, тъй като все повече служители се възползват от възможността да продължат да работят от разстояние, пише Блуммбърг.

Deutsche Bank AG освобождава няколко етажа в сграда с около 1000 служители, а клонът на HSBC в Германия се отказва от шест отделни офиса в Дюселдорф за сметка на ново пространство около 50% по-малко площ. Регионалните кредитори DZ Bank AG и BayernLB обмислят подобни планове.

Темпото, с което банките в Германия трансформират ролята си в пазара на недвижими имоти, ги отличават дори от другите европейски финансови институции, които прилагат широкообхватни политики дистанционна работа след пандемията. Възприемането на работата от вкъщи като метод за намаляване на разходите подчертава и разделението между Европа и САЩ, където банки като Goldman Sachs залагат сериозно на връщането на служителите в офисите.

До момента повечето европейски банки са предложили гъвкави условия на работа, които позволяват на служителите да работят от вкъщи два или три дни в седмицата. Кредитори като Credit Suisse Group AG, UBS AG и UniCredit SpA вече заявиха, че смятат да ограничат офис площите си, но малко компании в сектора, извън тези в Германия, са представили конкретни планове за наемане на по-малки площи след пандемията.

Близо 40% от всички служители в германския сектор на услугите са работили поне частично от вкъщи през юни, показва прочуване на института за икономически изследвания Ifo. Този резултат е сравним с 30-те процента, работещи от разстояние, когато става въпрос за цялата икономика.

Много банки в Германия са подложени на голям натиск да съкратят разходите, като те виждат възможност за постигане на тази цел именно чрез изоставянето на офисите. Разходите за наеми обикновено са сред най-големите за банките, след тези за заплатите и ИТ поддръжката.

 „Докато американските им колеги са категорични в намерението си да възстановят културата на работа, ориентирана към офиса, германските банки са по-склонни да възприемат дистанционната работа и да говорят открито за зарязване на мащабното офис пространство“, коментира Дрор Полег от Urban Land Institute’s Technology & Innovation Council.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки