ЕМА препоръча и бустер на Johnson & Johnson

ЕМА препоръча и бустер на Johnson & Johnson

ЕМА препоръча и бустер на Johnson & Johnson

Европейският лекарствен регулатор препоръча поставянето на бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson (J&J) най-малко два месеца след първа игла при хора на възраст на и над 18 години, докато ЕС се бори с нарастващите инфекции, предаде „Ройтерс“.

Вариантът „Омикрон“ бързо се разпространява по целия свят, като много от новите случаи са свързани с този щам и Световната здравна организация предупреди, че той представлява „много висок“ риск, но данните за неговото въздействие са ограничени.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че нейната препоръка за разрешаване на бустер на J&J следва данни, които показват, че допълнителната доза е довела до повишаване на антителата срещу коронавируса SARS-CoV-2.

От ЕМА уточняват, че бустер може да се приложи и след поставяне на иРНК ваксините на Pfizer и Moderna в съответствие с препоръките за смесване на ваксини.

Няколко държави от Европа затягат ограниченията, след като най-малко един пациент почина в Обединеното кралство след заразяване с варианта „Омикрон“, открит първо в Южна Африка и в Хонконг.

Лекарственият регулатор на ЕС вече одобри бустери на Pfizer и Moderna най-малко шест месец след стандартния курс от две инжекции. Разглеждат се и бустерни дози за AstraZeneca.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ