От 1 април студентите могат да кандидатстват за европейски стипендии

От 1 април студентите могат да кандидатстват за европейски стипендии

От 1 април студентите могат да кандидатстват за европейски стипендии

От 1 април 2015 г. стартира срокът за кандидатстване за европейски стипендии за студенти в българските университети, съобщава сайтът на Министерството на образованието и науката. Стипендиите са в размер от 120 лв. месечно и се отпускат за един семестър. 

Предстоящото кандидатстване е за летен семестър на учебната 2014/2015 година, чиито оценки от изпитите се разглеждат. Със стипендии се възнаграждават студентите с висок успех. Има и специални стипендии по проект BG051PO001-4.2.06 „Студентски стипендии” – 3 фаза. 

Младежите могат да подават формуляри за кандидатстване на интернет страницата eurostipendii.mon.bg до 23:59 часа на 28 април 2015 г. (вторник), а класирането ще бъде обявено на 19 май 2015 г. Освен формулярите, подадени през интернет, се дават и съпътстващи документи във висшите училища, за които крайният срок е до 30 април 2015 г. (четвъртък). според работното време на съответния университет. 

Краен срок за потвърждаване от висшите училища на подадените от студентите формуляри е 7 май 2015 г. Срок за подаване на възражения от студентите на място във висшите училища по повод технически пропуски и несъответствия и тяхното отстраняване в подадените и потвърдени формуляри е 11 - 13 май 2015 г.

Проект „Студентски стипендии” – ІІІ фаза се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Той съответства на целта на програмата да инвестира в човешкия капитал чрез по-добро и по-достъпно образование. Вписва се в идеята за подобряване на достъпа до образование и обучение, като планира да допълни и разшири действието на сега съществуващите в България политики за студентско подпомагане, осъществявани чрез средства от държавния бюджет.

Бенефициент по проекта е Министерството на образованието и науката чрез дирекция „Висше образование“. Общата сума на проекта е 81 000 000 лв. В рамките на него студентите получават не по-малко от 593 000 месечни стипендии по 120 лв. за семестъра, за който са кандидатствали. Стипендиите достигат до 20% от студентите в редовна форма на обучение във висшите училища в страната. 

Броят на стипендиите е разпределен пропорционално по специалности в съответното висше училище, филиал и основно звено, според броя на обучаващите се студенти в редовна форма на обучение. Стипендиите се предоставят след класиране по низходящ ред на успеха за всеки семестър от периода на изпълнение на проекта, за по 5 месеца на семестър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19