Попитайте първо вашите втори пилоти

Попитайте първо вашите втори пилоти

"Ask your copilot first!" Това, което може да ви прозвучи странно е възприета практика от десетилетия в авиацията, която може да бъде изключително полезна и за лидерите в корпоративния свят.

С други думи, в предизвикателни ситуации е добре да попитате първо членовете на вашия екип за тяхното мнение преди да изявите своето. Това ви дава възможност да съберете нужната информация за една обективна преценка на ситуацията, без да влияете на другите с вашето виждане на нещата и без да получите това, което искате да чуете.

Още по-добре е ако въпросът, който задавате е отворен, така че, отговорът да не е само „да“ или „не“. Например, „Как оценявате ситуацията?“ или „Какви опции виждате?“ или „Какво бихте предложили?“

Разбира се, фундаментът на подобна култура е базиран на автентично лидерство, асертивност и ниски йерархии. Предимствата са много, лидерите само трябва да използват ценния ресурс под формата на техните екипи и да ги ангажират често и активно във всяко важно решение.

Ще завърша с един пример, отново от авиацията. Полет QF32 през 2010 година, по време на който един от двигателите на австралийския А-380 буквално експлодира във въздуха. Екипажът от 5 пилоти успява да приземи самолета, въпреки че в последващите минути след експлозията получават над 100 отказа от различните системи. Само ефективната колаборация, включваща добра комуникация и вземането на правилните решения спасяват самолета. Капитанът активно е задавал отворени въпроси към неговите първи офицери и ги е поощрявал да генерират собствени решения в тази трудна ситуация.

Затова моят извод и съвет е: питайте редовно вашите „копилоти“ за тяхното виждане. Така не само всички на „борда“ ви ще се чувстват ангажирани, но и ще получавате много ценна информация за всичко, което се случва около вас.

www.mariobakalov.com

linkedin.com/in/mariobakalov

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ