Мислите, че сте креативни? Това е ментална грешка

Мислите, че сте креативни? Това е ментална грешка

Мислите, че сте креативни? Това е ментална грешка

Всяко действие, което е определяно като креативно, в повечето случаи се осъществява от неусетни мозъчни грешки. До това заключение стигат в ново проучване, публикувано в научното списание Nature Neuroscience.

С помощта на ядрено-магнитен резонанс изследователи заснемат положението на мозъка на 100 души, докато те играят на слот машина, в която имат две опции, но само една от тях им е донесла пари по време на предишен тест. Те установяват, че предният цингулатен кортекс (областта от мозъка, която отговаря за вземането на решения) реагира, когато участниците допускат грешки в разсъжденията и много от „любопитните“ избори, които са направили, са резултат от неспособността на мозъка да разсъждава.

„Това откритие е важно, защото предполага, че правим много от изборите си неосъзнато, без да знаем за това. Нашите респоденти остават с впечатлението, че са избрали най-доброто, а не най-несигурното, но го правят на базата на грешна информация, в резултат на грешно разсъждение“, споделя изследователят Валентин Вярт. Той отбелязва също, че всъщност грешките съвсем не са лоши, а напротив – те са в основата на велики в човешката история събития, като например достигането и откриването на Америка от Христофор Колумб.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ