Нов герой ще напътства децата в света на жп движението

Нов герой ще напътства децата в света на жп движението

Нов герой ще напътства децата в света на жп движението

Нов рисуван герой ще напътства децата в света на влаковете и железопътния транспорт, като им посочва опасностите по жп гари и междугария. Това съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). 

Как се казва той, все още не е ясно. Търси се име. 

На 1 юни от 9,30 ч., при локомотива в чакалнята на Централна гара София, ще се състои детско тържество с игри, на което ще бъде избрано име на новия герой – момченце, което ще бъде близък приятел на децата.

На новия „служител на НКЖИ“ му предстои дълга „кариера“. Той ще участва в образователни филми и клипове, като част от дългосрочна кампания по безопасност. Приложената снимка тук показва как изглежда момченцето. Неговата история е, че "баща му е Витомокол /локомотив, прочетено наобратно/, майка му е Релсина - вълшебници, които са създали железните пътища и са ги дарили на хората. С развитието на цивилизацията и индустрията зачестяват проблемите и инцидентите по железопътната инфраструктура, Вито и Релсина с мъка гледат как хората не се пазят и колко често страдат от невнимание и незнание. Те решават да изпратят своя вече пораснал син, който освен способността да се движи бързо по релсите има и възможността да отиде при хората, да разясни за опасностите, които крият железните пътища".

Момченцето все още няма име и очаква децата да му го изберат. От НКЖИ очакват предложения във фейсбук страницата „Видиш ли релси, мисли за влак“.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ежегодно провежда инициативи и събития, свързани с Международния ден за безопасно преминаване през железопътните прелези, от самото му начало през 2009 г.

Само от началото на 2017 г. случаите на пострадали хора (ранени и загинали) при удар от подвижен железопътен състав вследствие на неправомерно пребиваване на или в близост до железния път са 17, произшествията на прелези до 30 май т.г. са 8, с 2-ма убити и 2-ма ранени. "Затова решихме, че се нуждаем от тотална промяна в подхода към деца, подрастващи и шофьори на МПС", посочват от НКЖИ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ