Защо храната в самолетите е лоша
Защо храната в самолетите и толкова безвкусна? Отговорът дава журналистката Риа Мисра от BBC Autos.
Не бързайте да вините готвача. Причината е в самолета.
Пътуването във въздуха и устройството на самолета, за да се адаптира към височината, правят процеса на приготвяне на храната доста по-сложен, отколкото на земята.
Голямата височина налага ограничения, заради които е по-лесно да се претопли готово ястие, отколкото готвенето да започне от нулата. Особено пък и след като въздухът в салона е сгъстен.
Въпреки че самолетите летят по правило на височина около 12 км, налягането може да се смята за комфортно само ако машината лети на 2 до 3 км над морското равнище. Но дори и на такава височина времето за приготвяне на храната се удължава значително.
Сред различните горещи блюда, пътниците на самолетите предпочитат най-много нарязаното топло месо, залято по правило със сос - като телешко по бургундски например.
Отчасти сосът е необходим заради сухия сгъстен въздух в салона. Но и защото с него претопленото месо става по-крехко – много важна подробност при положение, че в днешно време ножовете на самолетите или са тъпи, или изобщо липсват.
Другата причина да се сервира приготвена предварително храна, разбира се, е липсата на пространство в самолета.
Днешните самолети са проектирани така, че да побират над 300 пътници и се предполага, че те се хранят едновременно. Сега си представете, че трябва да приготвите наведнъж храната за всички.
Големият избор на блюда, който са имали пътниците на самолетите през 60-те и 70-те години, днес на практика не съществува. Но е заменен от друго.
През последното десетилетие количеството развлечения, предлагани на борда, се е увеличило многократно, което пък е променило конструкциите за сядане и салона.
На пътниците се предлага музика, често Wi-Fi и огромен избор от филми и тв програма, които могат да гледат на индивидуални екрани, монтирани на седалките. Така пътниците отделят по-малко внимание на храната, което пък позволява на авиокомпаниите да намалят разходите за нея и да отделят повече пари за развлеченията.
Как промените в конструкцията на самолетите влияят на бордното меню? В зората на въздушните превози самолетите нямали мощни двигатели, способни да произведат достатъчно гориво за претопляне на храната.
После самолетите ставали все по-големи и в конструкциите им се появили функционални кухни, в които могат да се приготвят горещи ястия. В началото много компании предлагали големи порции и качествена храна, за да се откроят пред конкурентите.
Но сега основният фактор в конкуренцията е цената на билета. Ако се откаже от предлагането на храна на част от полетите, компанията може да увеличи приходите си и да предложи по-изгодна цена на билетите. Пълният отказ от кухня на борда може да подобри още повече печалбите.
Авиокомпаниите се опитват да използват всеки сантиметър свободно пространство и затова намаляват дори размерите на сгъваемите масички – икономика и нищо повече.
Но това още не значи, че храната на самолетите ще изчезне напълно. Авиокомпаниите се връщат към приготвянето на кутии със студени закуски с трайни продукти на земята. Обратно към 30-те и 40-те години и началото на историята на самолетната храна.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.