Хей, имам нещо страхотно за вас!

Хей, имам нещо страхотно за вас!

Хей, имам нещо страхотно за вас!

Имате идея, имате продукт, сигурни сте в завладяващите му качества, но за да спечелите потребители, трябва да ги представите публично. Това предизвикателство обикновено е свързано с много напрежение за организма, ума ви и излизането от зоната ви на комфорт.

Всъщност, мислите преди презентацията ви често са по-трудни за преодоляване от самата презентация. Ако я започнете с правилната нагласа, ще получите повече позитивна обратна връзка от аудиторията. Как да се справите с тази задача?

Открийте това, което вълнува и вас самите

Открийте най-вълнуващото във вашия продукт или услуга, това, което нямате търпение да споделите с аудиторията си. Ако покажете ентусиазъм, тя вероятно ще ви отвърне със същото. Той бори сценичната треска.

Доверете се на визията

Никога не подценявайте ефекта на визуалните елементи, когато презентирате. Те могат допълнително да обогатят разказа ви и да спомогнат за по-големия фокус на аудиторията върху темата. Освен това, ако сте нервни, визиите могат да отклонят погледите от вас.

Направете го възможно най-добре

Поработете речта си и продължавайте до момента, в който прецените, че това е най-доброто, което имате да кажете. Разкажете го на някой близък, приемете градивната му критика. Силно вярвайте в думите си.

Много стендъп комедианти например споделят, че е много трудно да опитат да бъдат забавни пред публиката, тъй като никога не могат да са напълно сигурни как ще ги възприемат.

Мислете позитивно

Най-трудната част от една реч е това, че преди да я изнесем, я обмисляме дни наред. Обикновено преобладават негативните мисли, тъй като измерваме потенциалните последствия от лекцията.

Създайте си собствена мантра, която да си повтаряте в тези момент, нещо от сорта на: „Правил/а съм го и преди, ще успея и този път“.

Когато нахлуе негативизъм, опитайте да освободите ума си от всичко за момент. Представете си, че изнасяте презентацията и всички в аудиторията ви гледат съсредоточено и с интерес, докато вие уверено стоите отпред.

Практикувайте дълбоко дишане

Особено в моментите непосредствено преди речта, организмът се изпълва с адреналин, а сърдечният пулс се усилва. Един от начините да минимизирате този ефект е дълбокото дишане. То успокоява тялото и помага за по-големия фокус.

Спокоен корем, спокоен ум

Когато дишате дълбоко, се стремете да използвате повече корема, отколкото гърдите си, това допълнително ще успокои стомаха ви. За това може да ви помогне и чаят от лайка. Изпийте чаша от него няколко часа преди презентацията, за да отпуснете нервите на стомаха.

Определете какво точно чувствате

Често симптомите на страх и притеснение са подобни на тези на вълнението и позитивната нагласа към презентацията. Нужно е да разграничите тези усещания. Нервното чувство невинаги е свързано със страх, в някои случаи вълнението, влияетщо върху нашите умове и тела просто показва, че сме готови да изнесем презентацията си.

Кен Мартин за Medium.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ