Как MBA обучението може да даде тласък на кариерата ни

Как MBA обучението може да даде тласък на кариерата ни

Как MBA обучението може да даде тласък на кариерата ни

MBA образованието може да ви помогне да направите следващата дълго желана стъпка в кариерата си, да разширите отговорностите си и да получите увеличение на заплатата. Но само при условие, че знаете как да се възползвате от потенциала му да даде стимул на кариерата ви.

Керстин Кнап, директор човешки ресурси в петролната компания Puma Energy и възпитаник на Global Executive MBA на WU Executive Academy, и Андреас Ландгребе, управляващ партньор на Boyden Executive Search, обясняват какво наистина е от значение, за да си гарантирате, че MBA дипломата ще даде на кариерното ви развитие така желаният тласък.

От президента на казахстански енергиен бизнес, през генералния мениджър на индустриална група за обработка на хартия до изследовател на рака във фармацевтична компания в Австрия - резюметата на студентите от настоящия випуск на Global Executive MBA програмата на WU Executive Academy са толкова разнообразни, колкото и техния произход. Участниците посещават програмата с различни мотиви - защото искат да задълбочат познанията си по бизнес администрация и управление, защото имат желание да насърчат личното си развитие, или защото се надяват да успеят да използват MBA дипломата като тласък в кариерата си.

„Global Executive MBA програмата на WU Executive Academy ми предостави необходимата основа“, обяснява Керстин Кнап, директор човешки ресурси в петролна компания Puma Energy, в кулоарите на панелна дискусия на тема „MBA & Кариера“, която се състоя наскоро във WU Executive Academy. Тя смята, че притежава всички необходими качества за кариера в HR, предвид, че има университетско образование по психология, но „колкото по-нагоре се изкачваш в корпоративната йерархия, толкова повече от теб се изисква да разбираш как работи компанията ти от гледна точка на бизнес администрацията.” Кнап, че обучението по MBA й е помогнало да придобие цялостна представа за голямата корпоративна картина: „Сега имам по-добро разбиране за много от взаимовръзките в моята компания.”

Прекомерни очаквания

Въпреки това, онези, които смятат, че имат отличен шанс да получат работа като висш мениджър или спиращо дъха повишение на заплатата, само защото са завършили програма по MBA, често биват опровергани. Керстин Кнап казва, че хората често имат прекомерни очаквания: „Мнозина следват за MBA степен, защото са в кариерен застой и очакват обучението им да доведе до по-голяма заплата или до следващата стъпка в кариерата им. Но MBA не води автоматично до по-добри пазарни възможности, нито пък автоматично увеличава пазарната ви стойност.“

Тя обяснява, че като специалист по човешки ресурси, за нея MBA степента е показател за други, по-важни активи: „Като участник в MBA програма, вие печелите много допълнителни неща, но най-важните от тях са личностно развитие и безценна професионална мрежа от контакти. За мен MBA дипломата свидетелства за това, че сте издръжлив и решителен. И че искате да предизвикате промяна.” Според Керстин Кнап, цялостният пакет винаги е на първо място от HR гледна точка: „Когато интервюирам кандидати, искам да разбера от тях какво ги мотивира, каква е тяхната страст и какви са визиите им. Кандидатите трябва да знаят какво искат. “

Проучвайте тенденциите за вашата кариера

Андреас Ландгребе, управляващ партньор на Boyden Executive Search, има подобно виждане. „MBA степента е добър бонус, но не гарантира, че работодателят ще ви плаща допълнителни 10 000 или 20 000 евро годишно. Вашето MBA образование трябва да бъде истински актив за компанията ви, например по отношение на иновативния й потенциал". Неговият много личен съвет: „Трябва да проучвате тенденциите за кариерата си. В този контекст и при условие, че подходите правилно, вашата MBA може да ви помогне да се съсредоточите върху и да развиете задълбочено разбиране за тенденциите във вашата индустрия." Като банков мениджър например, можете да напишете магистърска теза за дигиталното банкиране и иновативните бизнес модели, като по този начин ще създадете стойност за вашата компания. Според Андреас Ландгребе основната причина да запишете MBA никога не трябва да бъде това да получите диплома, а да „разширите хоризонта си“.

Керстин Кнап също препоръчва на студентите да се възползват съзнателно от опита, който натрупват по време на следването за MBA , за да стимулират личното си развитие, да разсъждават, да получат по-голяма яснота по въпросите, свързани с кариерата, да работят върху моделите си на поведение и не на последно място, да събират обратна връзка - както като личности, така и като ръководители - от своите колеги.

Най-добрият начин да се възползвате незабавно от ноу-хауто, придобитото по време на MBA програмата, е да го приложите в работата си, докато все още учите. И това не е единствената полза, която ще имате. Уникалната международна мрежа и вълнуващите кариерни контакти, които участниците в MBA създават в процеса на обучението си, са изключително ценни дългосрочни активи, споделя друг възпитаник на Global Executive MBA, Андреас Хубер, главен оперативен директор в 3TS Capital Partners: „През първата година след завършването си все още помнех какво научихме по време на модула по статистика. На втората година си спомнях, че имаше модул по статистика. Но днес, важното за мен е с кого посещавах модула по статистика."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ