Разказването на истории - успешна тактика за уморени мениджъри

Разказването на истории - успешна тактика за уморени мениджъри

Разказването на истории - успешна тактика за уморени мениджъри

Ваня Кирицова е разказвач на истории, които докосват душата. Майка, съпруга, автор на две книги, бизнес консултант и астролог. Позната е като една от основателките на международната конференция за техническа комуникация Evolution of Technical Communication. Съосновател е на българския клон на международната професионална организация за технически комуникации tekom Europe. Ваня е сред хората, които стартират инициативата „Women Who Codе“ в България. Повече за нея може да откриете на https://vanyastories.com.

Има повече от 20 години опит като автор на техническа комуникация. Доскоро ръководи и развива международен екип от повече от 30 автори и мениджъри на техническа документация в голяма технологична компания у нас. Наскоро излезе втората й книга „Яна Шарана 2.0. Астрологична тактика за уморени мениджъри“, която самата тя определя като „красив завършек на едни недотам вдъхновяващи преживявания“. Разговаряме с нея и с Наталия Димитрова от Acta Verba – PR партньорите й за представянето на книгата.

- Уморени ли са мениджърите и ако да - каква е тактиката за справяне?

- Познавам и съм работила с много мениджъри и по мои наблюдения има три основни преживявания, през които всеки мениджър рано или късно преминава: ентусиазъм, преумора и безразличие. Смятам че всеки мениджър си има „любимо“ състояние или зона на комфорт, от която върши своята работа. А скритият парадокс в мениджърската работа, който води до състоянието преумора, се състои в това, че мениджърът управлява едновременно хора и процеси. Същността на хората и същността на процесите се намират на двата полюса на една права. Единият полюс има душа, емоции, идеи, съзнание и подсъзнание, а другият полюс е абстрактен модел, механичен, логичен и праволинеен. Между тези два полюса животът на мениджъра може да се превърне в истинска драма, а към него или нея да има очаквания да бъдат като deux ex machina (богът в машината), на когото е отредена трудната роля да разрешава бързо и ефективно драматичните проблеми.

Аз лично обичам състоянието на ентусиазъм – то е позитивно и градивно. Безразличието може да бъде резултат от преумора, от трудни или травматични преживявания както в професионалния, така и в личния живот. Защото мениджърите в крайна сметка са си едни съвсем обикновени хора. Хроничната преумора обаче е състоянието, което може сериозно да навреди на физическото, емоционалното и менталното здраве, ако останем твърде дълго в него. Може да се отрази и на взаимоотношенията ни с останалите. Тактиката за справяне с умората, която аз приложих за себе си, е много проста: Първо, спри. Второ, погледни на себе си и ситуацията, в която се намираш от „птичи поглед“. По-високата гледна точка винаги помага. Трето, припомни си, че мениджмънтът е просто идентичност, която носиш, а не целия ти живот. И последно – и най-трудно – направи промяната, която ти е нужна. На практика това е същата тактика, която съм използвала като лидер, само че този път аз следвах себе си.

- Защо избрахте да работите с Наталия Димитрова и екипа на Acta Verba за популяризирането на книгата си?

- Книгата ми разказва много лична история и можех да доверя тази последна част от нейното пътуване към читателите само и единствено в ръцете на някой, който съчетава висок професионализъм и ефективност с отдаденост – към хората в екипа си, работата, проектите, клиентите. Наталия е точно такъв професионалист. Тя притежава изключителен такт, внимание към детайла, и визия, която разширява хоризонтите в най-добрия смисъл на думата.

Наталия ми помогна да погледна на себе си и на историята, която съм създала по различен начин. Помогна ми да преодолея един куп съмнения и колебания и ме окуражаваше на всяка крачка. За нея няма „малък“ клиент или проект – всичко е еднакво значимо, а пътят – общ. Благодарна съм на Наталия и екипа на Acta Verba за приятелското отношение, майсторството в работата им и лекотата в общуването.

[[{"fid":"384438","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":534,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Наталия Димитрова

- Наталия, защо за Вас е интересна работата с Ваня Кирицова?

- С Ваня се запознахме през 2015 г. покрай организацията на следващото издание на международната конференция за техническа комуникация Evolution of Technical Communication, на която тя е съосновател. Още от самото начало се впечатлих с какво уважение се ползваше сред колегите си и как със спокойствие и разбиране ги мотивираше да дават най-доброто от себе.

Впоследствие я опознах повече и като човек, не само като професионалист. Ваня съчетава много интереси и таланти. Радвам се, че имаме възможност да работим заедно за това повече бъдещи читатели да разберат за новата й книга „Яна Шарана 2.0. Астрологична тактика за уморени мениджъри“. Вярвам, че книгата ще е от полза на много хора както в личен, така и в професионален план. Основана е на истински преживявания, а в историите и уроците й всеки може да намери нещо, което да докосне душата му. Иска се много смелост и откровеност, за да разкриеш себе си по такъв начин.

От Ваня може да научиш много за лидерството, за поддържането на фокуса върху важните неща, за упоритостта и устойчивостта по пътя към себереализация, за историите като път да намерим себе си, а и общ език с другите. Както Ваня казва: „Всеки е автор на собствената си история. За мен работата и творчеството ми са изграждане на мостове там, където има разделение.“ Книгата ще е един чудесен подарък за наближаващите празници.

"Мениджър нюз"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ