Добре платен, търси работа...

Добре платен, търси работа...

Добре платен, търси работа...

Наскоро се срещнах с Адам Райт - млад мъж от Синсинати, Охайо, който имаже нужда от кариерно консултиране.

Адам не е истинското му име, нито Синсинати е истинското място, но всички други детайли, които ще прочетете тук са верни.

Той е на 35 години и работил в първата по доставки на информационни услуги компания в страната си в продължение на 10 години. През това време Адам напредва бързо, а сега управлява национални служители по продажбите. Обича конкуренция, възможността да развива своя екип и своите клиенти - топ медийни гиганти в САЩ.

Той е добре платен. Обича работата си. Може би се интересува, а може би не от търсене на нова работа или промяна в кариерата си. Защо Адам дойде при мен? Обикновено при мен идват хора, които искат да сменят работата си, които са нещастни или най-малкото разочаровани и безработни.

Когато зададох на Адам този въпрос, той отговори: "Защото никога не искам да ме хванат неподготвен. Не искам да почивам на стари лаври, и определено искам да се максимално да се развия в кариерата си. И продължи: "Виждам какво се случва навсякъде около мен - фалити, съкращения на работни места повечето от тези хора не са готови да си търсят работа. Това просто няма да се случи с мен. Вярвам, че трябва да съм подготвен".

Въпреки че е все по-окуражавано, проактивното управление на кариерата все още е рядкост. По-лесно е да поемем по пътя на най-малкото съпротивление и да се надяваме на най-доброто. Но има убедителна възвръщаемост на инвестициите, които правите за бъдещата си кариера и развитие.

Ето няколко въпроса, на които трябва да си отговорите, за да си дадете сметка докъде сте стигнали във вашия професионален път:

1. Имало ли е съкращения в моя бранш?

2. Моята компания съкращавала ли е служители в миналото?

3. Дали моята компания е финансово и стратегически жизнеспособна?

4. Ще изпадна ли във финансово затруднение, ако остана без работа за продължителен период?

5. Трудно ли ще си намеря подобна работа на друго място?

Ако сте отговорили с "да" на повече от половината от тези въпроси, може би сте в опасност. Помислете за различните начини, с които бихте могли да намалите риска в краткосрочен план. Актуализирайте автобиографията си. Подобрете мрежата си от контакти. Проучете добре компаниите във вашия сектор, към които евентуално бихте се преориентирали.

Патриша Солдати, Openforum

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ