"Победа" скандира внушителен митинг пред парламента. На другия край - танци и музика за падането на кабинета

"Победа" скандира внушителен митинг пред парламента. На другия край - танци и музика за падането на кабинета

Депутати от управляващата коалиция и министри от кабинета „Петков“ излязоха от централния вход на Народното събрание след гласуването на вота на недоверие и бяха посрещнати с аплодисменти от внушителното множество на митинга в подкрепа на правителството. Площадът пред Народното събрание е пълен с хора, които развяват български и европейски знамена. Скандирания „Победа“ и „Заедно“ се редуваха с „Мафията вън“ още преди началото на гласуването на вота.

Сградата на парламента беше под засилена охрана на жандармерията още преди да започнат днешните митинги. Кадри от излъчване на живо по Нова телевизия.

"Вашата подкрепа е гаранция, че тази борба, която започнахме продължава до успешния й край. Ще продължим да правим това, което правихме досега, че и по-добре. Правим го за всички вас", заяви пред множеството бившият председател на народното събрание Никола Минчев.

„Има опит да се спре нашето усилие да изгоним мафията. Всеки път когато имаше риск нашата демокрация да бъде застрашена, вие излизахте на площадите. Днес сме отново тук, защото трябва да отвоюваме България от миналото. Имаме право на бъдеще, политици от миналото искат да ни завлекат в блатото“, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова. 

„Не на страха, не на безразличието, не на мафията“, призова тя. 

Кирил Петков също говори пред митинга в подкрепа на правителството. "Нищо не може да ни спре, защото сме заедно!", обяви той

Паралелно с митинга в подкрепа на правителството, зад сградата на парламента течеше демонстрация против правителството. Те посреещнаха резултатите от гласуването с музика и танци. Още преди началото на гласуването паралелни протести на ДПС и „Възраждане“ се сляха в обща демонстрация против кабинета. Те скандираха „Оставка“, а след гласуването – „Избори“.

Сред хората зад сградата на НС имаше хора от цялата страна, особено от районите със смесено население – Разград, Кърджали, Смолян и др.

Депутатът Делян Пеевски и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се смесиха с участниците в този протест, а организаторите приканиха протестиращите: „сега, след като мина вотът и правителството падна, нека заедно да се повеселим“. 

„Продължаваме битката срещу олигарха Иво Прокопиев”, заяви Пеевски след гласувания вот на недоверие.

„Бившият премиер Иво Прокопиев каза – „Продължаваме”. И ние продължаваме, докато се преборим Иво Прокопиев да не ограбва повече тази държава, да не плащат скъп ток заради него, заради неговите соларни паркове.", добави той.