12-те принципа на добрия шеф
Какво е това, което прави един шеф добър? Това пита Робърт Сътън в Harvard Business Review. За да си добър не е достатъчно само да наблюдаваш работата на другите, пише Сътън. Трябва да имаш нагласата да си добър шеф и да се идентифицираш с основните убеждения, които те правят такъв, добавя още той. Ето основните 12 принципа, които трябва да знаете, за да влезете в графата "добър началник" според него:
1. Имам си недостатъци и много добре разбирам какво е да работиш за мен.
2. Моят успех и този на хората ми зависи от очевидни и изпитани методи и упорит труд, а не от обстоятелствата или някаква магия.
3. Амбициозните и добре дефинирани цели са важни, но е безполезно да мислиш за тях много. Работата ми е фокусирана върху малките победи, които позволяват на екипа ми да постига успехи всеки ден.
4. Една от най-важните и трудните части в моята работа е да намеря баланс между устойчивостта и прекалената увереност.
5. Работата ми е да защитавам хората си от външни намеси, както и да ги предпазвам от неблагоприятни влияния не само на другите, но и от моите собствени.
6. Мога да убедя хората си, че съм във форма и съм здраво стъпил на земята, за да знам, че често греша.
7. Целта ми е да се боря, ако съм прав и да слушам, ако греша, както и да науча хората ми да правят същото.
8. Един от най-добрите тестове за кампанията ми е това какво се случва след като направим грешка.
9. Иновацията е от решаващо значение за всяка компания. Работата ми е да насърчавам хората да генерират и изпитват всички нови идеи. Мое задължение е също да блокирам лошите идеи и да дам пространство на иновативните и креативни хора.
10. Лошото е по-силно от доброто. По-важно е да елиминирам негативното, отколкото да изтъквам положителното.
11. Как правя нещата е точно толкова важно, колкото и какво правя.
12. Тъй като имам власт над другите, е възможно да действам като безчувствен идиот и да не го осъзнавам.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.