Как да помогнете на децата си да бъдат финансово независими след десетилетия

Как да помогнете на децата си да бъдат финансово независими след десетилетия

Как да помогнете на децата си да бъдат финансово независими след десетилетия

"Богат татко, беден татко" е положението навсякъде по света (по Робърт Кийосаки), що се отнася до влиянието на финансовото мислене на родителите върху децата. 

Деца, поставени в едно и също положение на материални ресурси, в бъдеще се развиват различно (забогатяват, стават бедни, остават на равнището на родителите си) в зависимост на какво ги учат мама и татко.

Има някои мерки, които родителите могат да предприемат още докато децата им са малки, за да са по-спокойни, че децата им няма да имат материални притеснения в далечното бъдеще, разкриват от Business Insider.

Например: 

Открийте нова разплащателна сметка и слагайте вътре известна сума пари редовно, всеки месец. Това ще бъдат финансови средства за образованието на децата ви в университет, което излиза наистина скъпо и вие трябва да сте подготвени. 

В същото време така няма да се налага да спестявате за университета на детето за сметка на спестяването за вашите години след пенсиониране (или за преди това, за вашите старини). 

Друг съвет: Направете и поддържайте в годините застраховки живот - в случай, че нещо лошо се случи не дай боже с вас, или с дете. Обмислете как да бъде подсигурено бъдещето на детето ви, без значение какво ви се случва на вас. Обърнете се, ако е небоходимо, към финансов консултант. 

Помислете за закрилник. Колкото и сигурно да изглежда всичко, обмислете кой е този ваш приятел или роднина, на когото може да разчитате, ако нещо стане. Може и да изберете двама закрилници - единият физически да се грижи за детето ви, а другият, за материалните и финансови активи. 

Открите спестовна сметка на детето си и го учете как да управлява парите с влагане в нея. Когато стане дума да помогнем на децата си да бъдат финансово грамотни, трябва да ги образоваме от ранна детска възраст. Когато детето навърши пълнолетие, може да обмислите дали да се доверите и да му дадете управлението на парите в тази сметка. Експерти съветват да спестяваме до 20% от дохода си, влагайки го в сметката на детето, за да изградим дългосрочна "защитна мрежа". 

Дайте на детето разрешение да използва парите от сметката. Финансовите консултанти са раздвоени по този въпрос, но T. Rowe Price - компания за инвестиционен мениджмънт, например казва, че децата, получили такова разрешение, е по-вероятно да мислят че имат добро разбиране за базисни финансови теми, в сравнение с другите, които не са. 

Ако дадете разрешение, важно е да позволите на детето да прави с парите в сметката какво иска. Това трябва да стане след като сте говорили за пари с него и сте дискутирали важността на печеленето на пари и как част от тях да остават при вас, а не постоянно да изтичат до стотинка от семейния бюджет.

Говорете за финансите си. Парите често са тема табу в семействата, а не трябва. Помислете дали да не кажете на детето си каква е заплатата ви и колко печелите редовно, как. 

Включете децата във вземането на определени финансови решения. Те вероятно няма да ви помогнат при решаването за изплащането на къща или погасяване на кредит, но при пазаруване в супермаркети дискутирайте колко струва храната и важността на доброто използване на семейния бюджет. А също и при планирането на ваканциите и почивките. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ