Изкуството на краткия разговор

Изкуството на краткия разговор

Често краткият разговор се явява форма на изкуство, която не всеки от нас владее. Kакто много неща в живота, всичко е въпрос на баланс, пише изданието Career Girl Daily.

Ето три простички правила, които са съвсем лесни за усвояване и ще ви дадат увереност при воденето на кратък разговор, а ще ви спечелят и симпатии.

1. Балансирайте говоренето със слушане

Вероятно това е най-трудното за повечето от нас - да се запази балансът между говоренето и слушането. Ако не слушате достатъчно, вие рано или късно ще се окажете в доста едностранчив разговор. "Мхмм... да... "кимане"... мхммм". Но пък и ако не говорите достатъчно, няма да сте добър събеседник.

За да се запази балансът, на първо място позволете на другия да довърши това, което има да казва, и второ - говорете повече от другия човек, а не мълчете. Щом и двамата млъкнете, лесно настъпва неловка ситуация. 

2. Балансирайте между това да бъдете интересни и да бъдете симпатични

"Хубаво е да бъде важно, но по-важно е да бъде хубаво." Хората понякога твърде много се опитват да парадират и да бъдат интересни, което може да прилича на самохвалство. Старайте се да се осланяте на собственото си мнение и собствения си опит, но внимавайте да не фокусирате разговора прекалено много върху себе си. Опитайте се да бъдете интересни, но се опитвайте по-усърдно да бъдете симпатични.

3. Балансирайте отговорите със задаване на въпроси

Този баланс е подобен на предишните. Разговорът ще се оживи, ако включвате собствените си преживявания и разкажете подобна история на тази, която другият е разказал. Но вие трябва и да се интересувате от другото лице и да задавате въпроси за личните му преживявания. Ако не задавате въпроси, вашият събеседник ще остане с впечатление, че не се интересувате от него. Ако пък не казвате нищо за себе си, може да ви сметнат за скучен човек.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ