Този път ще се справим с новогодишните обещания!

Този път ще се справим с новогодишните обещания!

С настъпването на новата година много хора традиционно си дадоха обещания, с които се надяват да направят 2022 г. по-успешна. Може би сте си обещали нещо просто, като да бъдете по-добри, или пък сте убедени, че това е годината, в която най-накрая ще започнете да ходите на фитнес.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс обаче не е фен на този ежегоден ритуал.

„Никога не съм бил човек, който влага голяма надежда в новогодишните обещания. Нямам някакви специфични цели за 2022 г.“, пише той в блога си.

Нека представим малко контекст зад тези думи. Гейтс има множество цели, които много от нас дори не могат да си представят, че могат да постигнат през живота си. Той обаче няма нужда да чака края на годината, за да намери мотивация за предприемане на действие, а подхранва страстта си всеки ден.

Каква е причината да следваме традицията за даване на новогодишни обещания, когато повечето от нас така и не успяват да ги спазят? Защо е толкова трудно да изпълняваме тези си цели? В блога си Гейтс пише, че това се дължи на нашата естествена съпротива срещу промяната, която прави повечето от тези обещания безполезни още до началото на февруари.

„Независимо дали става въпрос за огромните глобални катаклизми от последните две години или за нещо, което е по-близо до вас, приспособяването към нов начин на живот никога не е лесно“, казва той.

Едно нещо, с което съм напълно съгласен, е идеята на Гейтс, че за да внесат промени в живота си хората трябва да си поставят цели, които ще помогнат за създаването на нови рутини и навици. Въпросът не е само в целта, но и в крайния резултат.

Нека погледнем на нещата от положителната страна. Да приемем, че тази година искрено искате да поставите ново начало на някаква част от вашия живот. Откъде да започнете? Ето няколко съвета:

Създайте ясна визия

Представете си момент в бъдещето, в който сте постигнали вашата лична или професионална цел. Как изглежда всичко това? Когато визуализирате крайната точка от пътя към постигането на вашата цел вие получавате информация за това какво ще бъде нужно, за да успеете в това начинание. Ако например си поставите за цел да харчите по-малко пари и да увеличите спестяванията си, то трябва да разберете, че ще има неща, от които трябва да се откажете. От какво точно трябва да се откажете? Трябва да си представите тази ситуация, защото само вие познавате себе си достатъчно добре и знаете от кои навици можете да се откажете.

Следвайте визията

След като имате изградена визия, следващата стъпка е да изградите план с нови навици, които да помогнат за осъществяването на вашата цел. Какво може да направите, за да спестите пари? След като имате план, изпитайте неговата ефективност в рамките на един месец. Успяхте ли действително да спестите пари? Ако не, то помислете за това какви корекции трябва да бъдат направени. Да харчите по-малко за произволни и несъществени стоки, или пък да прекратите членството си във фитнес зала и да започнете да тренирате от дома?

Бъдете отговорни

Важно е да записвате целите си на лист или пък във вашия телефон, за да могат те да ви служат за напомняне на държите себе си отговорни за изпълнението им. Ако имате нужда от допълнителен слой на отчетност, създайте система за поддръжка, при която ваш приятел, роднина или партньор ви държи отговорни. Споделете с тях списъкът с вашите цели и им позволете да проверяват напредъка, който сте постигнали. Това ще ви помогне да запазите фокус върху крайната цел и да избегнете разсейването, което ви пречи да спазвате новогодишните си обещания.

На последно място, не забравяйте да си давате някаква награда, след като постигнете дадена цел. Целите трябва да ви мотивират, но тяхното постигане трябва да бъде отбелязвано подобаващо. И така, какви са вашите цели за тази година?

………….

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ